16.09.2015 14:51

Deprecierea intenționată a leului

Deprecierea leului este o decizie deliberată a guvernării, deoarece aceasta este unica soluție pentru a acumula mijloace suplimentare în bugetul de stat. Este un joc periculos al guvernării care poate finaliza foarte trist, susține fostul președinte al Comisei Parlamentare pentru Economie, Buget și Finațe, Veaceslav Ioniță.

Într-o postare pe Facebook, președintele Comisiei scrie că Guvernul va permite în continuare deprecierea ușoară a leului, pentru a astupa găurile bugetare. Altfel spus, bugetul public național se va executa din contul deprecierii valutei, creșterii prețurilor și al sărăcirii populației. ”Noi, prin deprecierea leului, deja suntem taxați suplimentar cu „inflație ca impozit ascuns”, explică Ioniță.

El susține că nivelul de „confort” a guvernării și „limita răbdării” a cetățenilor o putem estima la 23-25 lei pentru un dolar. Însă acest proces riscă să iasă de sub control. În lipsa unui acord cu FMI, compromiterea totală a actului guvernării, lipsa de încredere în valuta națională, reducerea în continuare a consumului populației, imposibilitatea colectării banilor la bugetul de stat - toate acestea pot declanșa un proces necontrolat de criză economică. În acest caz, prognoza prim-ministrului de 40 lei pentru un dolar va deveni realitate, notează Ioniță.

Pe de altă parte, și fostul premier, Ion Sturza a criticat dur acțiunile Băncii Naționale. ”Șmecherașul de la BNM este mare specialist în a „targeta” inflația. Nu-i dă pace faima Fed-ului american și gata! De parcă inflația în Moldova ar avea caracter monetar și nu ar fi o consecință directă a deprecierii leului din cauza „jafului secolului”, susține Ion Sturza.

Comentarii