12.11.2014 15:33

DEPRECIEREA RUBLEI AFECTEAZĂ MIGRANȚII MOLDOVENI

Rubla rusească continuă să se deprecieze față de dolarul american. Astăzi, moneda rusă a coborât la valoarea de 45 de ruble pentru un dolar american, reluând astfel, declinul întrerupt săptămâna trecută. În acest context, experții consideră că deprecierea rublei rusești ar putea avea efecte negative pentru moldoveni care muncesc în Rusia.

Deprecierea rublei rusești va avea efecte negative pentru moldoveni, consideră fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța. În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, acesta a declarat că în mare parte, tot ce se întâmplă acum este scăderea capacităţii de a transmite bani acasă de către cetăţenii noştri care se află deocamdată pe teritoriul Rusiei.

Totodată, fostul ministru al Finanțelor a exlicat cum deprecierea rublei ar reduce transferurile:

„Cu ruble mai multe ar trebui să fie cumpărată, de exemplu, o cantitate de o sută de dolari de către cetăţeanul nostru, ca să o transmită ulterior familiei sale. Dar ruble mai multe nu vor fi, pentru că economia rusească intră în declin, respectiv, vor fi mai puţine transferuri către Republica Moldova, către familiile celor care muncesc peste hotare”, susține Veaceslav Negruța.

Mai mult decât atât, ex-ministrul finanțelor, consideră că astfel, o bună parte din migranții moldoveni vor fi forţați să părăsească teritoriul Rusiei.


Menționăm că rubla rusească s-a depreciat cu aproape 30% în ultimul an, această scădere fiind provocată de criza ucraineană, sancțiunile occidentului la adresa Moscovei, dar și de scăderea cotațiilor la petrol pe bursa internațională.

Comentarii