17.12.2015 16:15
Descentralizare bate pasul pe loc
La trei ani de la inițierea reformei de descentralizare, reprezentanții autorităților publice locale susțin că lucrurile au avansat prea puțin, iar ei în continuare nu dispun de suficiente pârghii. De partea cealaltă, Guvernul recunoaște problema și susține că până în 2018 situația se va schimba esențial.
Strategia națională de descentralizare, adoptată în aprilie 2012, așa și nu a fost implementată în Moldova, susțin reprezentanții autorităților publice locale. Ei sunt de părere că acțiunile nu au fost realizate din cauza că politicienii așa și nu au perceput importanța guvernării locale. Unicul rezultat palpabil pentru APL-uri a fost obținerea Legii finanțelor publice locale. În continuare însă acestea au nevoie și de consolidarea bazei fiscale.
”Acum, noi așteptăm în mod de urgență să fie a doua etapă în consolidare a bazei fiscale, care va oferi o mai mare pondere și creștere financiară în localitățile noastre. Sunt multe taxe și impozite, care nu se achită. Acest fapt nu oferă posibilitatea autorităților locale să se dezvolte economic”, - a spus președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova Tatiana Badan.
”Acum, este important să deschidem cât mai multe întreprinderi în localitate, pentru a strânge cât mai multe impozite în bugetul local. Doar noi nu putem acorda multe servicii din lipsa de finanțe”, - a menționat primarul de Chișcăreni, r. Sângerei Silvia Țurcanu.
Nereușitele primei etape a descentralizării în Moldova sunt recunoscute chiar și de Executiv. În cadrul unei conferințe internaționale la acest subiect, secretarul general al Guvernului, Sergiu Palihovici a menționat că procesul de reformă trebuie să fie mai coerent. El a dat asigurări că există o viziune clară despre modul în care aceasta trebuie să se desfășoare, astfel încât către anul 2018, autoritățile publice să fie consolidate. Până atunci însă acestea trebuie să facă față mai multor provocări, afirmă el.
”Resursele financiare insuficiente și demisiunea redusă a localităților afectează negativ capacitatea administrativă a lor de a oferi servicii. Acestea se confruntă cu capacități reduse de management și costuri mai mari pe cap de locuitor”, - a menționat secretar general al Guvernului Sergiu Palihovici.
De partea cealaltă, partenerii de dezvoltare ai republicii Moldova care implementează proiecte în domeniul descentralizării, cum ar fi Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cred că Guvernul trebuie să facă pași mai siguri pentru dezvoltarea localităților.
”Această reformă poate fi urnită din loc dacă se trece la o altă etapă. Vorbesc despre reforma administrativ-teritorială. Desigur, este o procedură complexă și foarte costisitoare, însă este extrem de importantă dacă dorim o descentralizare a autorităților publice locale”, - a spus reprezentant adjunct al PNUD Moldova Narine Sahakyan.
Conferința internațională ”Descentralizarea: calea spre modernizarea republicii Moldova” se desfășoară la Chișinău în perioada 17-18 decembrie. În cadrul evenimentului au fost discutate reușitele și restanțele în domeniul reformei de descentralizare, implementată începând cu 2010. Principalele aspecte discutate țin de cadrul instituțional-juridic, politicile sectoriale, descentralizarea financiară și reforma administrativ-teritorială.