25.09.2014 15:46
DEZACORDUL EVIDENT DINTRE MEDIUL DE AFACERI ȘI AUTORITĂȚI
Există o discrepanță foarte mare între necesitățile mediului de afaceri și felul cum autoritățile le transpun în documentele de politici. Constatarea a fost expusă în cadrul unui briefing, la care a fost prezentat cel de-al treilea raport de monitorizare elaborat de Agenda Națională de Business.
Spre exemplu, anul trecut, agenții economici au cerut deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor pentru transportul, hrana și instruirea angajaților, precum și neimpozitarea acestora în limita cotelor stabilite cu TVA. Propunerea a fost transpusă în Codul Fiscal, însă ea nu corespunde așteptărilor mediului de business.
În același timp, asociațiile de business invocă și lipsa sau ineficiența dialogului public-privat, ceea ce are un impact negativ asupra economiei per ansamblu. Agenții economici mai spun că deși o parte din recomandările lor au fost incluse în legi și strategii naționale, acestea nu funcționează în practică, deoarece nu există mecanisme de aplicare.
În ultimii cinci ani, Guvernul a implementat acorduri europene importanate privind transportatea mărfurilor ușor alterabile, care dă posibilitatea producătorilor noștri să exporte producția agricolă în UE și în țările Golfului Persic. Din păcate, până în prezent, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor nu a elaborat regulamnetele tehnice necesare pentru realizarea acestor acorduri europene. Acest fapt crează probleme pentru ramurile conexe în ce privește exportul producției în țările UE.
Amintim că anul trecut, Guvernul a aprobat Strategia de competitivitate 2014-2020 care vizează ameliorarea mediului de afaceri. Astăzi, mediul de business declară că acest document trebuie să fie susținut de politici sectoriale pentru scopul scontat.
În 2011, ANB a formulat circa 13 priorități, preponderent în domeniul fiscal și vamal, care au fost propuse autorităților spre examinare. Circa 46% dintre soluțiile propuse pentru realizarea priorităților mediului de business au fost îndeplinite, alte 51% au rămas parțial realizate.