30.09.2016 13:31

Dealerii, mulţumiţi de poziţia BNM pe piaţa valutară

„Poziţia pe piaţa valutară a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), care cu toate forţele menţine stabil pragul de jos al leului moldovenesc la nivelul de 19,75 MDL:$1, poate fi salutată din diferite puncte de vedere", declară dealerii de pe piață.

Mulţi dintre ei menţionează faptul că, atunci cînd cursul leului începe să piardă poziţia mai jos de 19,85 MDL:$1, dealerii BNM nu participă la licitaţii.

"Regulatorul le-a dat dispoziţia ca însăşi piaţa «să reglementeze» cursul. Însă în altă situaţie, cînd cursul creşte pînă la 19,75-19,85 MDL:$1, dealerii BNM imediat încep să cumpere valută şi nu dau posibilitate monedei naţionale să se aprecieze mai mult", a menţionat un dealer.

Potrivit lui, o asemenea poziţie a regulatorului pe parcursul ultimelor şase luni i-a convins pe participanţii pieţei că BNM nu va admite fluctuaţii bruşte ale cursului.

"Acest lucru influenţează pozitiv asupra preţurilor, deoarece vînzătorii de mărfuri nu pun o diferenţă mare în preţuri în cazul în care cursul monedei naţionale ar putea să se schimbe", a menţionat dealerul.

Alţi participanţi ai pieţei atrag atenţia la oferta de valută în numerar din partea populaţiei, care se reduce lent.

"Comparativ cu luna august, volumul ofertei a scăzut, însă nu în aceeaşi măsură ca şi în anii precedenţi. Nici nu este clar de unde populaţia are bani? Reiese că factorul sezonier al plecării cetăţenilor la muncă peste hotare nu a afectat oferta de valută în numerar", a remarcat dealerul de la o bancă.

Referindu-se la comportamentul persoanelor juridice pe piaţa valutară, dealerii se întreabă dacă va exista cerere din partea lor la valută fără numerar.

"Noi am trecut de ciclul lunii septembrie, cînd importatorii, a căror etapă de comerţ se încheie în perioada decembrie – începutul lunii ianuarie, au efectuat procurări de valută. Ei au cumpărat deja valută şi nu mai sînt jucători activi pe piaţă", consideră dealerii.

Solicitați să facă o prognoză pentru octombrie-noiembrie, participanţii pieţei au anunţat despre o devalorizare nesemnificativă a leului.

"Aşteptăm o scădere a cursului leului, deoarece nu observăm semne de înviorare în sectorul real al economiei. Lichiditatea înaltă a băncilor pe de o parte şi profitabilitatea scăzută a hîrtiilor de valoare de stat şi scăderea volumului de emisiuni de pe altă parte, intensifică tendinţa de a transfera o parte din lei în valută", menţionează participanţii pieţei.

Ei consideră că anume din cauza acestor temeri regulatorul nu micşorează rezervele obligatorii ale băncilor şi le menţine timp îndelungat la nivelul de 35%.


SURSA

Comentarii