11.11.2014 15:49

E-RAPORTARE A FOST LANSAT! ACUM AGENȚII ECONOMICI VOR EXPEDIA RAPOARTELE ÎN FORMAT ELECTRONIC

Agenții economici din Moldova își vor putea trimite rapoartele statistice în format electronic. Noul serviciu, E-raportare, a fost lansat astăzi de Biroul Național de Statistică în comun cu Secretariatul Consiliului Economic al prim-ministrului.

Astfel, agenți economici își vor putea minimiza costurile și timpul utilizat pentru raportarea statistică, iar BNS își va reduce timpul de procesare a rapoartelor și va crește calitatea datelor statistice colectate. BNS a anunțat că de la 1 ianuarie 2015 va începe colectarea masivă a datelor din chestionarele statistice de la toţi respondenţii care doresc să transmită datele prin sistemul „e-Raportare”.

Pentru început, sunt vizate patru domenii - sectorul construcțiilor, sfera serviciilor, industriile și forța de muncă. Serviciul de raportare statistică electronică este disponibil la adresa www.raportare.md, unde agenții economici pot de asemenea depune rapoartele în format electronic către Compania Națională de Asigurări în Medicină și Casa Naţională de Asigurări Sociale. Amintim că din 2008, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat acceptă declarațiile electronice fiscale, iar Serviciul Vamal a lansat recent serviciul de declarare electronică la export. Elaborarea sistemului „E-raportare” a fost finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională şi bugetul de stat al Republicii Moldova.

Comentarii