11.09.2015 14:45
Economia informală - pericol pentru bugetul de stat
Economia informală sau achitarea salariilor în plic reprezintă o problemă majoră care lipsește anual bugetul de stat de 15 miliarde de lei.
Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova consideră că economia informală poate fi lichdată doar prin eficientizarea dialogului și parteneriatului social, precum și prin implementarea unui șir de acțiuni concrete și cât mai urgente.
”Inspectoratul fiscal pe parcursul primelor șase luni ale anului 2015 a calculat suplimentar la buget aproape 4 ml. de lei, care reprezintă legalizarea muncii la negru. La fel, începând cu anul acesta, noi, în calitate de pilot practicăm activitatea inspectorului fiscal în sector. Rolul acestuia constă nu atât în a amenda, cât a evidenția munca la negru și alte ilegalități fiscale pentru a comunica cu cetățenii la direct și a explica consecințele negative care pot apărea din nerespectarea plăților la stat”, - a declarat şef-adjunct al Departamentului protecţie social-economică al CNSM Sergiu Iurcu.
În prima jumătate a acestui an, un grup interdepartamental a efectuat controale în urma cărora au fost depistate în jur de 800 de cazuri în care persoanele erau angajate la negru, suma amenzilor stabilite în aceste cazuri depășește 800 mii de lei. Cele mai multe încălcări au fost depistate în cadrul companiilor private.
Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova George Cojocari a declarat că soluționarea acestei probleme ar aduce un beneficiu considerabil pentru bugetul de stat și pentru soluționarea crizei economice cu care se confruntă la acest moment țara. Acesta s-a referit și la recomandările FMI de a majora vârsta de pensionare la femei, care în viziunea sa nu este tocmai cea mai potrivită. ” Economia informală reprezintă un flagel foarte periculos pentru societate. Noi depunem toate eforturile să fie disciplină, atât la plata taxelor, la transport urban și la achitarea tuturor serviciilor”, - a spus el.
Conform datelor oficiale, în anul 2014-32,5% din totalul persoanelor ocupate în economie și-au primit salariile total sau partial în plic.