17.12.2015 16:41

Economia Moldovei, în recesiune

Pentru economia Republicii Moldova anul 2015 se va încheia în recesiune. În timp ce prețurile și cursul valutar crește, se reduce consumul, investițiile și remitențele. Anul viitor se așteaptă să fie puțin mai bun. Și asta doar în cazul în care în Moldova va fi stabilitate politică și guvernul va semna un acord cu Fondul Monetar Internațional. Acestea sunt concluziile studiului realizat la fine de an de centrul analitic independent, Expert-Grup.

Republica Moldova va intra în noul an cu criză economică și sfâșiată de luptele politice. Seceta din vara aceasta și embargoul rus a adus fermierii la disperare, iar refuzul autorităților de a se implica - a dus la organizarea protestelor în masă. În același timp, economia nu este pregătită pentru o criză de lungă durată: timp de un an deficitul bugetar a crescut, iar Banca Națională a adus rezervele valutare la minimul acceptabil. Aceasta înseamnă că statul nu are mijloace pentru a interveni în caz de noi șocuri. Cât despre inflație, în 2016, conform prognozelor Expert-Grup, aceasta va ajunge la 11-12%, ca urmare a creșterii prețului la resursele energetice și recoltei slabe. Și asta luând în considerație că ținta Băncii Centrale este, 5%.

Pentru a menține creștea prețurilor, Banca Națională a majorat timp de un an rata de bază de refinanțare de 5 ori până la 19,5%, în rezultat s-au scumpit împrumuturile. Conform estimărilor Expert-Grup, valoarea de creditare va scădea până la sfârșitul acestui an, mai mult de 40%. Iar dacă nu se va schimba nimic, și în 2016 vom avea o scădere, cu încă o treime.

”Nu considerăm că politica monetară trebuie să fie înăsprită în acel moment, când se scumpesc serviciile. BNM ar trebui să găsească un echilibru mai optimal între obiectivul său și obiectivul pe termen lung de stabilizare macrofinanciară. De aceea, recomandăm o relaxare graduală a politicii monetare, cu reducere a ratei de bază până la 10%”, - a declarat director executiv al Expert-Grup Adrian Lupușor.

Analiștii de la Expert-Grup sunt convinși că Această măsură va face mai accesibilă finanțarea pentru afaceri. Economiștii au evidențiat, în special sectorul bancar: care în rezultatul "furtului secolului" și lichidării a trei bănci mari, în care era concentrată o treime din toate activele dintr-un domeniu stabil a devenit o "verigă slabă". Mai mult , riscurile din sectorul bancar vor deveni pe viitor și mai mari. În primele trei bănci sunt concentrate două treimi din active și 70% din depozite. Experții au temeri că, în astfel de circumstanțe, jucătorii de pe piața bancară pot efectua conspirații anticoncurențiale.

Pe scurt, în 2015 s-au acumulat multe probleme, iar acestea vor putea fi depășite numai atunci când în țară va fi stabilitate politică, conchid experții.

Comentarii