18.02.2016 15:57
ECONOMIILE DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI - ÎN REGRES
Apropierea economică dintre cele două maluri ale Nistrului s-a accentuat în ultima perioadă, din cauza înrăutățirii situației economice în ambele zone. Totuși, înrăutățirea s-a dovedit a fi mai rapidă în regiunea transnistreană, decât pe malul drept. Concluziile aparțin celui mai recent număr al Realității Economice Transnistrene, revistă ce identifică cele mai importante evoluții economice și politice din raioanele de est ale Republicii Moldova.
Indicatorul, care calculează gradul de apropiere dintre cele două economii, a crescut la 97,8 în trimestrul III 2015, de la 90,3 în trimestrul I 2014. Principalele cauze care au determinat creșterea acestui indicator țin de dinamica activității investiționale, a comerțului extern și de tendințele inflaționiste de pe ambele maluri ale Nistrului.
Activitatea investițională s-a redus, prin prisma scăderii de capital în 2015 cu 20,3% față de anul precedent. În cazul comerțului extern, regrese s-au înregistrat în ambele maluri, deși exportul a scăzut ceva mai mult pe malul drept iar importul – a scăzut mai mult pe malul stâng . Potrivit Centrului Analitic Independent, expert grup, evoluția indicatorului de convergență economică a evidențiat încă o dată că economiile de pe ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu probleme similare. În ambele cazuri modelele de creștere economică nu sunt sustenabile, fiind alimentate preponderent din surse externe care la moment se epuizează.
La fel, ambele economii sunt foarte mici și, respectiv, dependente de piețele externe, în special, UE și CSI și astfel se confruntă cu grave probleme de competitivitate. De asemenea, în ambele părți s-a acutizat instabilitatea politică pe fondul protestelor și probabilității alegerilor anticipate în dreapta Nistrului și alegeri prezidențiale în stânga Nistrului planificate pentru 2016.