17.03.2016 08:31
Experții și-au expus poziția referitoare la Depozitarul Central
Unicul depozitar central de valori imobiliare trebuie să fie cel actual.
Opinia le aparține experților de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care au comentat în nota lor analitică adoptarea de către Parlament în prima lectură a amendamentelor la legislația în vigoare, care prevăd crearea Depozitarului Central Unic pe lîngă Banca Națională a Moldovei, relatează NOI.md.
Experții au indicat că BNM încearcă să ocupe poziții pe piața de capital, devenind regulator și, concomitent, deținător al unei părți din infrastructura ei. În particular, amendamentele la Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare, Legea privind piața de capital, adoptate în prima lectură la 25 februarie, se referă la activitatea actualului depozitar central, care este parte componentă a infrastructurii pieței de capital și se ocupă preponderent de clearingul și decontarea instrumentelor financiare.
După cum a menționat Eugen Ghilețchi, economist al IPRE, prin aceste modificări, de fapt, se încearcă să se pună capăt unei bătălii îndelungate pentru dreptul de ținere a registrului deținătorilor de valori mobiliare și a transmite acest drept Băncii Naționale. Actualmente, această activitate este realizată de societățile de registru – entități private autorizate și supravegheată de CNPF, Moldova fiind unica țară din Europa în care activitatea de ținere a registrelor deținătorilor de valori mobiliare nu este realizată de depozitarele centrale unice.
Eugen Ghilețchi a specificat că intenția de facto a modificărilor este preluarea de către BNM a activității de ținere a registrelor prin intermediul controlului asupra noului depozitar central unic. „Analizînd însă practica internațională din domeniu, considerăm că depozitarul actual trebuie să devină Depozitarul Central Unic”, a subliniat expertul IPRE.
Potrivit lui, crearea unui nou depozitar deținut și supravegheat de BNM, care nu are decît legătură tangențială cu piața de capital, este contrar unor principii de separare a responsabilităților între instituțiile de reglementare.
„Actualmente, CNPF este instituția ce reglementează piața de capital, singura tangență a BNM cu acest sector fiind responsabilitatea de a supraveghea băncile, care sînt și brokeri pe piața de valori mobiliare. Acționarii Bursei de Valori sînt băncile și brokerii (societățile de investiții), iar toți în comun sînt acționari ai Depozitarului. Intervenția Băncii Naționale prin crearea și reglementarea unui nou depozitar central unic va lovi direct în acești acționari, dar, totodată, va distorsiona infrastructura existentă pe piață, fapt care cu certitudine va provoca implicații și costuri neprevăzute”, a specificat expertul IPRE.
SURSA: NOI.MD