Embargoul impus de Rusia statelor membre s-a resimţit din plin în sectorul agroalimentar românesc încă din prima lună, destabilizîndu-i pe producătorii locali care au fost nevoiţi să îşi scadă la minimum marjele de profit.
De cealaltă parte, statele europene cu tradiţie în industrie, precum Olanda, Franţa sau Polonia au găsit în România o piaţă de desfacere pentru produsele care nu au mai putut ajunge în Rusia, notează economica.net.
Potrivit presei române, interzicerea importurilor din statele membre de către Federaţia Rusă a transformat România, şi mai mult decât era, într-o piaţă de desfacere pentru produse care, brusc, au pierdut unul dintre cei mai importanţi consumatori la nivel mondial.
Românii fiind invadați astfel, de cantităţi mult mai mari de carne de porc, legume şi fructe, la preţuri mici, destabilizîndu-i astfel pe producătorii locali care, au fost nevoiți să reducă prețurile pentru a fi pe picior de egalitate cu produsele de import.
Conform datelor Institutul Naţional Român de Statistică, la nici o lună de la intrarea în vigoare a embargoului rusesc, importurile produselor agroalimentare au crescut cu până la 70%. Pentru Uniunea Europeană, Rusia înseamna o piaţă de desfacere unde ajungeau 4,2% din totalul exporturilor de produse agroalimentare.
Există însă sectoare, ca de exemplu cel al fructelor şi legumelor, al brânzei şi al untului, în care efectele sunt şi mai grave, Rusia importând chiar și până la 30% din exporturile UE de astfel de produse. În bani, din calculele Comisiei Europene reiese că prejudiciul ar putea ajunge la aproximativ 5 miliarde de euro-cât este valoarea exporturilor către Rusia.