10.12.2014 15:29
EUROPA FĂRĂ GAZODUCTUL SOUTH-STREAM. PROIECTUL A ADUS PIERDERI MARI
UE consideră că anunţul Rusiei cu privire la renunţarea la realizarea proiectului South Stream este „neoficială”, a declarat Comisia Europeană după încheierea reuniunii miniştrilor Energiei din cele 8 de ţări, membre ale UE, participante la acest proiect, informează radio Vocea Rusiei.
Ei l-au autorizat pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, „să ceară explicaţii” Rusiei în legătură cu această problemă.
Între timp, Europa încearcă să minimalizeze pierderile de pe urma închiderii proiectului South Stream.
După închiderea senzaţională a proiectului South Stream, Europa încearcă să convingă Turcia să păstreze distanţa cu Rusia. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a sosit la Ankara. Formal, subiectul principal al discuţiilor urma să fie evaluarea negocierilor despre aderarea Turciei la UE, lansate în 2005, și cooperarea bilaterală.
Potrivit informaţiilor neoficiale, Bruxelles-ul caută să obţină sprijinul oficialilor de la Ankara în relaţiile cu Rusia. Mogherini speră să primească o explicaţie în privinţa schimbării proiectelor ruseşti legate de tranzitul gazului, după ce Moscova a renunţat la South Stream.
Declaraţia cu privire la închiderea proiectului a fost făcută de preşedintele Vladimir Putin după negocierile ruso-turce la nivel înalt.
De nenumărate ori Turcia a propus Moscovei să folosească teritoriul său drept punct de pornire pentru livrările de gaz rusesc către Europa. Circumstanţele actuale avantajează interesele ei naţionale. În schimb, multe state europene s-au pomenit în mod neaşteptat în faţa unui viitor deficit de hidrocarburi şi, ca urmare, în faţa unei ameninţări la adresa securităţii energetice.
Potrivit unor informaţii, accelerarea lucrărilor de construire a unei infrastructuri intra-europene de gaz va fi una din activităţile prioritare ale Comisiei Europene. Aceste conducte de gaz trebuie să lege ţările din sudul UE cu cele din centrul şi vestul uniunii pentru crearea unei pieţe comune de gaz şi asigurarea pompării gazului în diferite direcţii, în funcţie de necesităţile diferitelor regiuni ale Europei.
În acelaşi timp, Bruxelles-ul refuză în mod cert să compenseze pierderile financiare suferite de participanţii europeni la proiectul South Stream în urma închiderii proiectului. Cu alte cuvinte, Bruxelles-ul, practic, îi lasă să se confrunte singuri cu problemele lor.