26.12.2014 16:22
Europenii, mai reticenți față de problemele Ucrainei
Occidentalii sunt destul de pregătiți să se împace cu pierderile financiare cauzate de sancțiuni, însă nu și cu ideea de a oferi asistență financiară directă Ucrainei, arată rezultatele sondajului ICM Research realizat la 17 decembrie în Franța, Marea Britanie și Germania.
Prima întrebare a sondajului este despre dependența UE de Statele Unite ale Americii. 46 la sută dintre respondenți cred că Europa trebuie să fie mai independentă, și doar 15 la suta au nevoie să asculte punctele de vedere ale Washington-ului.
În ceea ce privește sancțiunile economice împotriva Rusiei, 27 la sută dintre respondenți cred că sancțiunile au fost impuse sub influența Statelor Unite, 24 la sută - că a fost o inițiativă pur europeană, și 37 la sută - că Bruxellesul și Washingtonul au acționat în acest caz de comun acord.
În evaluarea impactului sancțiunilor asupra crizei economice, 35 la sută dintre respondenți consideră că sancțiunile au jucat un rol negativ. De această părere sunt o bună parte dintre germani și francezi.
Cei mai mulți suporteri ai sancțiunilor sunt din Marea Britanie, unde 40 la sută dintre respondenți consideră că sancțiunile au avut efecte pozitive. Situația .însă se schimbă la întrebarea ce ține de acordarea fondurilor UE kievului. Doar 35 la sută dintre respondenți sunt gata să își împartă banii cu Ucraina, marea majoritate dintre aceștia fiind germani, în timp ce 55 la sută cred că țara trebuie să facă față problemelor pe cont propriu.
Această părere a fost susținută preponderent de respondenții din Marea Britanie și Franța, mai arată sondajul.