09.04.2015 13:58

Evoluția banilor de la monede la carduri virtuale. În următorii ani ”banii” ar putea să dispară

Timpul și tehnologiile și-au spus cuvântul și asupra banilor! Un grup de experți bancari au prezentat astăzi evoluția banilor - de la monede la carduri virtuale și contactless. Potrivit lor în următorii ani banii în formă fizică ar putea să dispară în favoarea cardurilor bancare.

Primele monede au apărut în 640-630 î.Hr., fiind bătute din aliaj de aur şi argint, în colonia grecească Lidia. De atunci, a trebuit să treacă secole întregi până în 1958, când pentru prima dată au apărut în SUA cardurile bancare visa, iar peste ceva timp și cardurile mastercard.
Mai întâi a fost cardul simplu din carton, apoi cardul din plastic, apoi la cardul din plastic am adăugat bandă magnetică unde au fost înscrise datele despre client, apoi au apărut cardurile cu microprocesor și toate datele au fost înscrise deja în microprocesor fiind astfel mai protejate. Actualmente noi ne aflăm în faza în care timp de 10- 15 ani vom fi lipsiți de card (ca bucată de plastic)”, susține expertul bancar, Sergiu Stoianov.

Experții susțin că în scurt timp, toată informația din microprocesorul unui card va fi incorporată în orice dispozitiv. Mai ales că și acum există tehnologii care presupun ca toată informația despre banii noștri să fie încorporată în ceasuri, brățări, lipiciuri pentru telefonul mobil și chiar portmoneuri electronice.

Totodată, un alt mijloc de plată simplu și eficient pentru comerțul online îl reprezintă cardurile virtuale.

Experții bancari susțin că utilizând aceste carduri, putem evita fraudele frecvente ce se întâmplă în mediul virtual.

Interesant este că Suedia este prima țară care, potrivit analiștilor ar putea renunța la bani chash. Dealtfel, a fost și prima din din Europa care a introdus in circulatie bancnotele, in 1661, iată că acum, datorită dezvoltării tehnologiilor aproape că nu le mai folosește. Un studiu realizat în octombrie 2014, arată că patru din cinci tranzacții realizate în Suedia se fac prin intermediul cardului electronic.

Intr-un an, un locuitor al statului scandinav face, în medie, 260 de plati online.

Comentarii