31.05.2014 11:39
EVOLUȚIA INVESTIȚIILOR STRĂINE ÎN MOLDOVA
Deși Republica Moldova se bucură de unele avantaje competitive, printre acestea numărându-se acordurile cu ţările Uniunii Europene, CSI şi unele ţări balcanice, fapt ce oferă posibilitatea de a livra mărfuri moldoveneşti fără taxe vamale, un regim fiscal preferenţial, dar și o forţă de muncă relativ ieftină, fluxul de investiţii directe străine înregistrează niște cifre dramatice în ultimii ani. În mare parte situația este condiționată de criza financiară mondială.
În total, în anii de independență Moldova a atras investiții străine directe în sumă de peste 3,6 mlrd de dolari. Distribuit pe cap de locuitor, soldul investițiilor străine este de peste 1000 de dolari.
În ultimii zece ani autoritățile au întreprins un șir de acțiuni pentru a atrage investiții străine directe în economie. Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, în perioada 2003-2008, fluxul net al investiţiilor străine directe a fost ascendent, variind de la 74 milioane de dolari pînă la 711 milioane de dolari.
Impactul negativ al crizei financiare globale a redus drastic în 2009 fluxul investiţiilor străine directe pînă la 145 milioane de dolari, urmată de o creştere moderată în următorii ani. Astfel, în 2010 investițiile străine directe au constituit 197,4 milioane de dolari, iar în 2011 – 274 milioane de dolari.
Anul trecut investiţiile străine directe atrase în economia naţională, în valoare netă, au constituit 231,3 milioane de dolari SUA, cu 32,1% mai mare comparativ cu anul precedent.
Peste 52 la sută din investiţiile străine directe au fost efectuate anul trecut de investitorii din ţările Uniunii Europene, cărora le revine o pondere de 52,2 la sută, în timp ce acelor din ţările CSI le revine doar 11,6 la sută, restul investiţiilor provenind din alte ţări. Principalii investitorii străini în Moldova au provenit din Italia, Rusia, Germania, Olanda, România, Cipru și SUA.