01.02.2016 13:24
Experți: tariful la gaze a fost aprobat netransparent
Mai mulți experți independenți sunt de părere că ANRE a sfidat legislația, atunci când a adoptat noile tarife pentru gazele naturale. Ei leagă acest fapt cu presiunile politice la care este supusă instituția de reglementare pe parcursului ultimilor ani.
Ședința de la sfârșitul lunii ianuarie, la care ANRE a adoptat decizia de micșorare a tarifului mediu pentru gazele naturale, a fost una închisă. Experții spun că acest lucru poate doar să ridice suspiciuni privind corectitudinea calculelor, mai ales că regulatorul nu a publicat nici până astăzi structura de formare a tarifului respectiv.
”La momentul de față fără a avea o detaliere a calculelor făcute de ANRE. Este imposibil de a spune, care va fi tariful justificat. Ceea ce trezește dubii, este această grabă de aprobare a deciziilor. Iar ceea ce trezește nedumerire, este faptul că, deși prețul de achiziție împreună cu ”amendamentul Furdui”, trebuie să dea o scădere de circa 1000 de lei, prețul a scăzut cu nu mai mult de 600 de lei”, - a specificat expertul în energetică Victor Parlicov.
Un alt expert în energetică, Ruslan Surugiu susține că mai există și alte rezerve pentru a reduce tarifele la gaze. Este vorba de verificarea pierderilor tehnologice din rețelele de distribuție care ar putea fi de două ori mai mici decât cele 33 mil. metri cubi declarați de ”Moldovagaz”. Doar acest moment, potrivit expertului, permite reducerea tarifului cu 1,5%. Un alt factor, sunt cele 240 mil. lei - fraude depistate de ANRE acum trei ani și care trebuiau să fie utilizate pentru stingerea datoriei față de ”Gazprom”, bani care în realitate au rămas pe conturile unor companii off-shore.
Problema cea mai gravă este că Agenția a fost capturată politic, în loc ca aceasta să fie independentă, mai spun experții. Ei argumentează că ANRE a luat ultima sa decizie la doar două zile după ce consiliul de administrație s-a întâlnit cu premierul Filip. În context, a fost solicitată organizarea unei ședințe publice, la care să fie analizate transparent toți factorii care au contribuit la reducerea tarifului cu 10,9%.
”Vom depune o sesizare la ANRE pentru ca să solicităm organizarea dezbaterilor publice, unde vor fi analizați toți factorii, care au impact asupra tarifului. Astfel, vom vedea care este situația cu devierile tarifare și de ce acestea nu sunt incluse în tarif”, - a menționat expertul energetic Sergiu Tofilat.
De asemenea, experții au reamintit de promisiunile făcute în spațiul public de speakerul, Andrian Candu, precum că va cere personal Procuraturii să atragă la răspundere directorii ANRE, dacă aceștia vor încălca legislația la revizuirea tarifelor. Cei patru experți independenți au declarat că vor depune o sesizare la ANRE, Parlament și comisia Economie, buget și finanțe, dar și la Secretariatul Comunității Energetice.