24.04.2015 15:32

Experții străini despre atragerea investițiilor

Pentru atragerea investițiilor străine directe în economia Republicii Moldova trebuie realizate un șir de reforme. Schimbarea mentalității societății privind antreprenorii străini, crearea condițiilor avantajoase de business și stabilitatea fiscală sunt câteva dintre ele. Mai multe la acest subiect au vorbit WOLFANG LERKE, Președintele Asociației de cooperare economică Moldova - Germania, EMMANUEL SKOULIOS, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Franţa-Moldova și OLGA DARRAS, Director executiv al CCI Franţa-Moldova.

Nivelul investițiilor străine directe în Republica Moldova rămâne la un nivel redus, mai ales în sectorul real al economiei. Chiar dacă au fost înregistrate unele progrese privind facilitarea lansării afacerilor, totuși mai sunt multe de realizat la acest capitol, susține președintele Asociației de Business Moldo-Germană.

” (TRADUCERE) Când se fac investiții și sunt deschise fabrici, magazine, investitorii străini cheltuie banii proprii, creează locuri de muncă. Dar uneori, mi s ecreează impresia, mai puțin în prezent decât acum zece ani, .....că alți agenți economici nu acceptă ideea că vin străinii, care procură ceva ce le aparține și le solicită anumite lucruri. Franța, Germania, Marea Britanie nu ar fi putut supraviețui fără investiții străine și chiar dacă la rândul nostru facem investiții ecorme, în același timp avem nevoie de ele în țara noastră”, susține Președintele Asociației de cooperare economică Moldova – Germania, Wolfang Lerke.

Pe lângă birocrație și fiscalitate, un alt factor sensibil pentru atragerea investițiilor străine este și combaterea corupției, atât în sectorul privat, cât și în cel public.

” (TRADUCERE) Este nevoie de timp, penrtu ca cultura poporului nu o schimbi atât de ușor. Politicul trebuie să realizeze multe reforme pentrua combate corupția. Cât privește sectorul privat din Moldova, companiile străini întâmpină dificultăți, dar corupția afectează în primul rând companiile moldovenești. Cel mai eficient mod de a lupta cu fenomenul corupției este în primul rând să vorbești despre aceasta, iar după, să fie identificate problemele. Următorul pas este de a avea un sistem judiciar care să funcționeze, și să sancționeze faptele de corupție”, comunică Președintele Camerei de Comerț și Industrie Franţa-Moldova, Emmanuel Skoulios.

Potrivit președinților Camerelor de Comerț și Industrie a Franței și Germaniei, anume Barometrul de afaceri, pe care l-au elaborat recent vine să vorbească despre situația climatului de afaceri din Moldova și să creeze astfel o platformă de comunicare între autorități și business. Toți antreprenorii sunt liberi să intre pe site-ul www.business-barometer.md și să-şi exprime trimestrial opiniile privind conjunctura economică şi climatul investițional din țară.

Comentarii