19.05.2015 13:24

Expert-Grup: autoritățile publice locale irosesc anual 2,5 mlrd. lei din banii publici

Mai mult de o treime dintre iregularitățile constatate de Curtea de Conturi sau aproximativ 2,5 miliarde de lei anual revin autorităților publice locale. Constatarea este făcută de Centrul Analitic ”Expert-Grup” în studiul ”Cum se pierd banii publici: percepția autorităților locale asupra recomandărilor Curții de Conturi”.

Curtea de Conturi depistează, ani la rând, că autoritățile publice locale nu au obținut performanțe în gestionarea bugetelor, iar recomandările făcute pentru îmbunătățirea situației sunt executate doar în proporție de 40%. În același timp, cea mai frecventă iregularitate rămâne a fi modul de desfășurare a achizițiilor publice. Potrivit rapoartelor de audit, anual sunt contractate mărfuri și servicii în lipsă de acoperire financiară în valoare de 125 milioane de lei. Experții cred că una dintre cauze ar fi planificarea incorectă a necesităților, dar și aprobarea întârziată a lucrărilor bugetare în ultimii patru ani. Cea din urmă însă poate fi evitată, odată cu aplicarea din 2015 a Legii finanțelor publice, argumentează analistul ”Expert-Grup”, Tatiana Savva. Ea a expus și argumentările autorităților.

În viziunea Tatianei Savva în sectorul public apare frecvent și sabotarea procesului de achiziții publice. Iar în condițiile în care statul este cel mai mare cumpărător pe această cale, prejudiciile sunt enorme. Valoarea anuală a acestor iregularități se ridică la peste 400 milioane de lei, în totalul de 1,2 miliarde de lei identificate în rapoartele de audit ale autoritărților publice locale. Alte deficiențe constatate țin de ratarea veniturilor în bugetele locale, gestionarea ineficientă a banilor din fondul de rezervă, încălcări legate de stabilirea valorii lucrărilor și serviciilor, salarizarea personalului și depășirea cheltuielilor pentru transport și telefonie. Menționăm că executivul nu poate impune autoritățile publice locale să gestioneze cele peste 11 miliarde de lei anual, cât reprezintă bugetele lor, altfel decât acestea consideră. În plus, începând cu 2016, ele vor dispune de autonomie financiară.

Jumătate dintre reprezentanții autorităților publice locale care au fost chestionați de ”Expert-Grup” au apreciat că recomandările Curții de Conturi sunt complexe și dificil de implementat în totalitate, iar o altă jumătate au menționat că implementarea lor ar necesita mai mult de 6 luni. Studiul a fost realizat în baza chestionării a circa 165 de autorități publice locale care au fost auditate pe parcursul ultimilor cinci ani.

Comentarii