18.12.2015 14:58

Expert-Grup: miliardele se duc în van

Din cauza că unele instituții publice administrează prost fondurile, statul pierde anual miliarde de lei. Afirmația se conține în recentul studiu, elaborat ”Expert-Grup” în baza rapoartelor Curții de Conturi. Analiștii constată că banii sunt utilizați irațional, iar instituțiile nu au o viziune clară asupra dezvoltării sectoarelor pe care le reprezintă.

Iregularitățile depistate de auditorii Curții de Conturi se ridică la peste 2 miliarde de lei în doar prima jumătate a anului curent. Cele mai mari abateri sunt constate în sectoare prioritare, precum asigurările sociale și de medicină. Astfel, din cele 4,6 miliarde de lei destinați fondului CNAM în 2014, mai mult de jumătate au fost administrați ineficient.

”Când se contactează servicii medicale, noi nu avem criterii de calitate cărora acestea ar trebui să corespundă. Atunci, suntem în situația în care cheltuim mai mulți bani pentru servicii de care nu avem nevoie. La fel, au fost cheltuiți bani pentru a contracta serviciile instituțiilor spitalicești, care nu sunt acreditate în Republica Moldova. Or, acest lucru nu este acceptabil. Odată ce o instituție medicală, aceasta nu poate să ofere servicii de calitate pacienților”, - a menționat expertul economic de la Expert-Grup Tatiana Savva.

Experții sunt de părere că, practic, toate instituțiile statului au o capacitate redusă de administrare a banului public. De cele mai dese ori, acestea nu au o viziune clară asupra dezvoltării sectorului pe care îl reprezintă și nu dispun de o planificare bugetară eficientă. Spre exemplu, strategia națională și planul de acțiuni privind utilizarea surselor de energie regenerabilă nu descriu acțiuni concrete și surse financiare pentru dezvoltarea ramurii.

”Majoritatea acestor reprezentanți participă în 5 consilii administrative. Unii poate să ajungă până la jumătate de milion de lei pe an. Iar noi plătim banii fără să știm pentru ce. Doar ei nu au sarcini concrete de făcut”, - a spus Tatiana Savva.

Expert-Grup a examinat și indicatorii de performanță ai Consiliului Concurenței și au ajuns la concluzia că instituția respectivă este un exemplu clar când se cheltuie mult pentru un personal care nu aduce multă valoare adăugată. Potrivit raportului Curții de Conturi, instituția respectivă a depășit cheltuielile de personal cu mai bine de 3 mil. lei în 2014, două treimi dintre care au fost transferate, preponderent, pentru premii și ajutoare materiale angajaților.

Comentarii