07.07.2015 11:34
Facilitățile fiscale suplimentare pentru parcurile industriale
Statul, neputând investi în zonele industriale, a decis să ofere acestora facilități fiscale suplimentare. Astfel, rezidenții parcurilor industriale vor beneficia de reduceri la energia electrică și o vacanță fiscală mai mare pentru impozitele locale.
Ministerul Economiei recunoaște că în prezent, activează doar două din cele nouă parcuri industriale existente - Tracom și Răut, iar volumul de investiții este sub nivelul așteptărilor. În perioada 2011-2014 s-a reușit atragerea a circa 317 milioane de lei sau 6% din cele 5 miliarde planificate. Ponderea cea mai mare a investițiilor atrase revine pracului industrial Tracom din Chișinău. Lipsa surselor financiare este cea mai stringentă problemă a acestor zone. Asta deoarece, unele entități au fost create pe platforma fostelor societăți industriale și activele respective necesită renovare. Fie altele au fost construite de la zero și au nevoie d esurse pentru a dezvolta infrastructura. iar în condițiile în care statul nu dispune de mijloace financiare pentru investiții serioase, Ministerul Economiei a găsit o soluție.
”Legea prevede facilități fiscale și vamale pentru parcurile industriale. Deocamdată, mărimea lor nu a fost aprobată, dar noi elaborăm acum facilități pentru plata la energie electrică și durata vacanței fiscale pentru unele taxe și impozite locale. acest lucru va permite rezidenților să investească sursele economisite în producere” susține șeful Direcţiei politici investiţionale şi competitivitate, MEC, Olga Badanova.
Elaborarea politicii fiscale pentru parcurile industriale va dura câteva luni, iar Ministerul Economiei este îngrijorat că aprobarea proiectului va dura mult în timp.
”Oferirea oricărei facilități fiscale, mai ales în actuala conjunctură economică, este un proces complex. Dar noi avem argumente serioase în favoare aobținerii unor reduceri esențiale”, relatează Olga badanova.
O altă posibilitate de a obține finanțări pentru zonele respective este contractarea fondurilor străine, în special, europene. Însă, de sinestătător, niciun parc industrial din Moldova nu le poate accesa. Din aceste considerente, a fost formată Asociația Parcurilor Industriale. A fost anticipat că anume prin intermediul asociației vor fi accesate proiecte precum Orizont 2020 și COSME. În plus, asociația va putea să fie mai activă în negocierile cu investitorii privați.
”Un investitor trebuie să parcurgă nouă raioane ale țării ca să-și formeze o impresie despre toate parcurile industriale. Este foarte dificil să faci acest lucru în doar câteva zile. În schimb, cei de la asociație le vor povesti amănunțit despre fiecare entitate și vor răspunde la toate întrebările lor asemenea, reprezentanții Asociației pot participa și la diverse expoziții internaționale” spune șeful Direcţiei politici investiţionale şi competitivitate, MEC.
Primul parc industrial din Moldova a fost creat în anul 2010. În prezent, rezidenții zonei au posibilitatea să privatizeze construcțiile industriale la prețul de piață pentru terenurile destinate construcțiilor. O altă facilitate de care dispun rezidenții este reducerea de 70% pentru arenda spațiilor induistriale.