24.03.2016 08:13
Familia Rockefeller anunţă intenţia de a-şi retrage investiţiile din domeniul combustibililor fosili şi a investi în energie curată
În mod neaşteptat, familia Rockefeller şi-a anunţat intenţia de a-şi retrage investiţiile filantropice din fondul combustibililor fosili şi de a se orienta către energie curată. După ce a acumulat una din cele mai mari averi ale lumii făcând afaceri cu petrol în ultimii 140 de ani, acum pretind că acţiunile Rockefeller Brothers Fund (RBF, Fondul Fraţilor Rockefeller) în combustibili fosili vor fi reduse la mai puţin de 1% din întregul portofoliu şi vor reinvesti în ”tehnologii de energie curată şi alte strategii de afaceri care să crească eficienţa energiei”. În vederea acestui scop, o declaraţie publicată pe site-ul RBF, care supraveghează investiţii de aproape 900 milioane $, descrie intenţia de a diminua activele în cărbuni şi nisipuri bituminoase ”cât mai curând posibil”.
De aceea, nu este surprinzător faptul că pe internet şi în cercurile de media alternativă circulă multe teorii cu privire la posibile motive ulterioare ale acestui anunţ. Printre acestea se numără posibilitatea ca familia Rockefeller să vândă scurt piaţa de energie, suspiciunea că ar putea plănui să deturneze investiţiile spre puterea nucleară despre care unele aşa-zise ”autorităţi” susţin în mod absurd că ar fi durabilă şi regenerabilă sau că, făcând această mişcare intenţionează de fapt să reţină investiţiile în combustibili fosili prin intermediul altor fonduri şi scheme de active.
Oricare ar fi adevărul, ţinând seamă de istoria familiei Rockefeller şi de rolul său bine documentat în dezvoltarea abordării corporatiste a medicinei, ne aşteptăm ca mulţi oameni să ne împărtăşească reticenţa care ne împiedică să ne grăbim să desfacem şampania după un astfel de anunţ. De aceea, este semnificativ faptul că, în pofida fotoliului RBF, Valerie Rockefeller Wayne, vorbind despre ”imperativul moral de a păstra planeta sănătoasă” în interviurile ei în media, nu a făcut nici o declaraţie publică similară în sensul disponibilizării investiţiilor familiei Rockefeller în ”afacerea cu boala” a industriei farmaceutice, în valoare de trilioane de dolari pe an.
Impulsul iniţial către dezvoltarea unui sistem de asistenţă medicală industrializat a venit din partea lui John D.Rockefeller, patriarhul familiei şi co-fondatorul companiei Standard Oil. Născut în 1839, lui John D. îi plăcea ca oamenii să-l vadă ca pe un filantrop, ca pe cineva care îşi foloseşte marea avere în folosul umanităţii. Totuşi, în realitate, el a fost fără îndoială unul din cei mai avari şi lipsiţi de scrupule oameni din America. Ca atare, cu declaraţia actuală a familiei Rockefeller, că dacă John D.Rockefeller ar fi în viaţă astăzi, ca un om de afaceri abil, cu siguranţă ar ieşi din afacerea cu combustibili fosili pentru a investi în energie curată şi regenerabilă, este greu de crezut că aceştia nu îşi modelează de fapt perspicacitatea în afaceri după a celui văzut de toţi precum cel mai jefuitor baron din toate timpurile.
Toate acestea ne fac să ne gândim dacă descendenţii lui John D.Rockefeller visează acum să obţină un control global asupra tehnologiilor aferente energiei curate, la fel de mult cum a visat el cândva despre producţia, transportul, rafinarea şi vânzarea petrolului? Deşi numai timpul va decide, ar trebui să fim foarte curajoşi ca să pariem împotriva acestui lucru