07.06.2016 15:52
Filip: Moldova se pronunță pentru aplicarea integrală a Acordului de liber schimb în CSI
Republica Moldova se pronunță pentru aplicarea integrală a Acordului de liber schimb în cadrul CSI și optimizarea structurală a acestei organizații.
Declarația aparține premierului Pavel Filip și a fost făcută la reuniunea şefilor de guvern din statele membre ale Comunităţii Statelor Independente, care a avut loc la Bişkek, Kîrgîzstan, notează NOI.md.
În discursul rostit la reuniune Pavel Filip a afirmat că Republica Moldova şi-a propus drept priorităţi de cooperare în cadrul CSI aprofundarea relaţiilor comerciale şi economice, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, dezvoltarea colaborării în domeniile social, cultural şi umanitar. În acest sens, Republica Moldova va susţine eforturile comune ale statelor membre ale CSI, atît în format bilateral, cît şi multilateral.
Pavel Filip a subliniat că Republica Moldova este interesată de consolidarea şi eficientizarea cooperării cu statele membre ale CSI prin intermediul unor noi mecanisme, care să răspundă ultimelor tendinţe de pe pieţele internaţionale. În acest sens, ţara noastră oferă multiple oportunităţi partenerilor din CSI în baza Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană.
„Pentru a elimina costurile tarifare şi a le reduce pe cele de producţie, companiile din CSI, dar şi din UE, ar putea fi interesate în transferarea unităţilor sale în Moldova, beneficiind dublu de regimul comercial liberalizat cu CSI şi cu UE”, a menţionat premierul moldovean.
Filip s-a referit și la aplicarea Acordului de liber schimb în cadrul CSI, care a fost semnat pe 18 octombrie 2011 la Sankt Petersburg. În opinia lui, prevederile acestuia nu sînt respectate, deoarece la efectuarea schimburilor comerciale ţările membre întîmpină în continuare numeroase bariere.
„În vederea dezvoltării cooperării la nivelul CSI, în special în domeniul economic, considerăm că este necesară aplicarea integrală a prevederilor Acordului de liber schimb. De asemenea, pledăm pentru o transformare calitativă a CSI, care ar putea genera optimizarea structurilor organizaţiei. Credem că interesul nostru comun este dezvoltarea unor politici economice eficiente, care ar stimula schimburile comerciale în arealul comunităţii şi ar elimina barierele existente”, a declarat Pavel Filip.
După reuniune, şefii delegaţiilor oficiale au participat la semnarea documentelor de cooperare în domeniile economic, umanitar, al asistenţei medicale, al formării profesionale în sectorul energetic. Pavel Filip a semnat 6 acorduri în acest sens.
În cadrul reuniunii, șefii delegațiilor au fost primiți de președintele Republicii Kîrgîzstan, Almazbek Atambaev.
Următoarea reuniune a şefilor de guvern din statele membre ale CSI va avea loc pe 28 octombrie 2016 la Minsk, Belarus.