26.10.2015 10:21
Finanțările au ”intrat la apă”
Finanțările oferite de băncile autohtone agenților economici și populației sunt în continuă descreștere. Raportul Băncii Naționale denotă că în decurs de un an, portofoliul de credite al acestora s-a comprimat cu 8%.
După ce rata de bază și norma rezervelor obligatorii în lei au fost majorate esențial, băncile și-au ajustat în creștere politica de creditare. Respectiv, produsele bancare au devenit mai puțin accesibile. În septembrie curent, portofoliul de credite pe sectorul bancar a constituit 43,77 mld. lei și a fost într-o scădere cu aproape 4 mld. lei sau cu 8% față de aceeași perioadă din 2014. Cel mai mult au avut de suferit agenții economici, care constituie ponderea cea mai mare în portofoliul instituțiilor bancare moldovenești. Astfel, finanțarea companiilor a însumat puțin peste 37 mld. lei sau cu 4 mld. mai puțin decât în septembrie anul trecut. Și persoanele fizice au accesat mai puține credite, suma acestora ajungand la 6,19 mld. lei.
Din datele BNM, se vede că majoritatea creditelor au fost acordate companiilor din comerț, dar și celor din industria alimentară și cea productivă. În același timp, aproape 64% din totalul de credite acordate revin pe sema a trei instituții financiare. Cota cea mai mare, peste 26%, este deținută de MAIB, portofoliul de credite alacesteia s-a ridicat la 11,54 mld. lei. Pe locul doi se regăsește Moldinconbank cu 10,32 mld. lei, iar locul trei este ocupat, evident, de Victoriabank, cu 13,7% din finațări sau aproape 6 mld. lei. În ceea ce privește băncile în proces de lichidare, BNM raportează că BEM deținea în septembrie curent un portofoliu de credite în valoare de 1,37 mld lei. Ceva mai mult, 1,92 mld. lei era la Banca Socială, iar la Unibank portofoliul a însumat doar 867,67 mil. lei.