10.12.2015 15:50
Forumul platformelor economice moldovenești
Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale din Moldova și-au prezentat, astăzi, oportunitățile investiționale în cadrul unui Forum. La eveniment au fost discutate nu doar oportunitățile, ci și instrumentele de dezvoltare a sectorului industrial.
Directorul de țară al Băncii Mondiale, Alex Kremer a declarat în cadrul evenimentului că Republica Moldova trebuie să-și schimbe ”modelul gol” de creștere economică, de la cea bazată pe remiteri la cea de dezvoltare a industriei. El a mai atras atenția și asupra necesității de a stimula exporturile, mai ales exporturile de produse cu valoare înaltă pe piețe dezvoltate.
Există anumite insule de creștere, inovație și modernizare și acestea se găsesc la zonele economice libere. Prin urmare, apare o întrebare logică. Ce este atât de spectaculos în activitatea acestor zone care asigură, într-un fel, o altă structură a exporturilor decât cea oferită de restul economiei
La rândul său, ministrul în exercițiu al Economiei a declarat că autoritățile și mediul de afaceri trebuie să-și traseze noi obiective comune, urmate de acțiuni și proiecte concrete, dar și să identifice noi oportunități de finanțare și extindere a infrastructurii industriale.
” Chiar dacă are o pondere de 14% din PIB, industria este principalul sector de activitate, cel care permite dezvoltarea economiei pe termen mediu și lung. Drept confirmare sunt investițiile efectuate în parcurile industriale”, - a menționat ministrul în exercițiu al Economie Stephane Bride.
”Noi remarcăm un trend pozitiv de creștere. Putem menționa doar un lucru important: cifrele de afaceri de producție industrială din zone libere reprezintă, al moment, circa 10% din totalul de exporturi. Spre sfârșitul anului, cifra totală a exporturilor din zone libere va ajunge la aproximativ 4 miliarde de lei. Totuși, trebuie să menționăm că din cele 7 zone libere, 50% sunt active și 50% sunt în stare de stagnare”, - a menționat viceadministratorul ZEL Bălți Vasile Șoldan.
Volumul total al investițiilor în ZEL-uri a constituit la sfârșitul trimestrului III 4 mil. dolari, volumul cel mai mare fiind atras de Bălți, Taraclia și Ungheni-Business. Forumului ”Parcurile Industriale și Zonele Economice Libere – instrumente de dezvoltare a sectorului industrial și a promovării exportului din Republica Moldova” a reunit reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și ai instituțiilor guvernamentale, administratorii Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale, precum și oficiali din cadrul instituțiilor finanțatoare.