24.06.2015 16:04

FUMN: Naționalizarea BEM scufundă Republiica Moldova

Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova consideră că naţionalizarea BEM nu înseamnă altceva decât continuarea jafului din banii contribuabilului, de aceea resping cu hotărâre această variantă propusă de puterea de la Chişinău. Ruptura cu finanţatorii internaţionali ar putea însă rezerva Republicii Moldova soarta României lui Ceauşescu sau a Greciei lui Tsipras, susține Fundația Universitară a Mării Negre într-o postare pe pagina oficială.

Cei de la Fundația Universitară a Mării Negre cred că dacă se va ajunge la naționalizarea Băncii de Economii, efectele vor fi devastatoare pentru Republica Moldova. După calculele lor, naţionalizarea va costa circa 7-8% din PIB. Iar după această procedură, statul ar trebui sa plătească toate datoriile asumate anterior de către BEM, adică încă 10% din PIB. Practic, deficitul bugetar al Republicii Moldova ar urca, doar în primul an la peste 17%, ceea ce l-ar face nesustenabil şi ar atrage după sine „falimentul” – intrarea în incapacitate de plată a Republicii Moldova. Din 2014 şi până în prezent, rezerva valutară a BNM a scăzut de la 2,7 miliarde dolari la 1,7 miliarde dolari. „Naţionalizarea” BEM ar topi rapid ultimele rezerve ale BNM, iar Republica Moldova ar intra într-o criză mult mai gravă decât cea din 1998. De altă parte, rugat să comenteze opnia Fundației, președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că nicidecum soarta BEM nu trebuie s-o decidă politicul.

Totuși, este greu de crezut că, până la urmă, decizia respectivă va fi asumată de instituțiile de profil. Aceasta în contextul în care, săptămâna trecută, prim-viceguvernatorul BNM, Marin Moloșag a lăsat să s eînțeleagă că tot Guvernul trebuie să hotărască ec se întâmplă în continuare cu banca de sistem, dar și cu celelalte luate sub administrare specială.

Fundația Universtiară a Mării Negre mai scrie că delegația FMI, de fapt, nu și-a anulat vizita în țara noastră în aşteptarea numirii unui nou premier, ca urmare a demisie neaşteptate a lui Chiril Gaburici. Din contra, analiștii cred că anularea vizitei înseamnă că aceasta nu va mai fi efectuată deloc, întrucât a fost anulată și vizita echipei tehnice care trebuie să vină pentru evaluări periodice. ”Nu s-a mai întâmplat în ultimii 25 de ani ca vizita unei echipe tehnice a FMI să fie anulată. Aşadar, semnalul FMI a fost cât se poate de drastic. Cel puţin deocamdată, nu mai există relaţii între FMI şi Republica Moldova”, opinează analiștii Fundației.

Comentarii