17.06.2014 16:08

CRIZA GAZELOR: REACȚIA EUROPEI

După cum informeaza agentiile mondiale de stiri, preturile la gaze pe piata europeana s-au ridicat cu 10 % după stoparea livrărilor din Rusia către Ucraina. Potrivit Bloomberg, după anunțul potrivit căruia Rusia încetează livrarea de gaze în avans iar Gazprom și Naftogaz au înaintat plângeri la Tribunalul Internațional de la Stockholm, prețurile spot de pe piața din Zeebrugge au crescut cu 7,4%- aproximativ până la 270 de dolari pentru mia de metri cubi. Între timp, randamentul în urma vânzării obligațiunilor GAZPROM cu scadența în iulie 2022 a crescut cu 14 puncte de bază.

Situația privind livrarea gazului rusesc către Ucraina necesită o soluție politică, inclusiv posibila plată a datoriilor ucrainene de către UE, a declarat ministrul austriac al Economiei, Reinhold Mitterlehner, citat de news.finance.ua. Astfel Austria a propus ca UE să achite datoriile Ucrainei pentru gazul consumat. Ministrul austriac susține că tranzitul de gaze rusești către Europa de Vest va fi pereclitat, în cazul în care "Gazprom" va sista livrările de gaz către Ucraina din cauza datoriilor. ”UE ar putea acoperi datoriile Ucrainei, în condițiile în care cea din urmă are o situație economică precară”, a mai spus Reinhold Mitterlehner. Ministrul austriac estimează că conflictul politic în care este implicată Ucraina ar putea fi soluționat în trei-patru luni.
Între timp, Asociația operatorilor europeni ai rezervoarelor subterane de gaz notează că Ukraina si-a pompat în rezervoarele sale timp de numai o saptamana, gaze în valoare totala de $426,3 mil. dolari astfel, in perioada 9-16 iunie, Ucraina a pompat 878 mil. metri cubi de gaze, arata datele asociatiei operatorilor europeni ai rezervoarelor subterane de gaz .

Comentarii