13.11.2015 15:39
Gazele naturale s-au scumit. Oare se poate schimba ceva?
Tarifele pentru gazele naturale au fost majorate cu aprobate 10%. Această decizie a fost luată de Angenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Totuși, dacă joi, pe 19 noiembrie, deputații vor abroga ”Amendamentul Furdui”, tarifele ar putea fi revăzute.
Compania internațională de audit Ernst&Young a verificat corectitudinea noilor tarife pentru gazele naturale. Specialiștii au constatat că o parte din cheltuieli nu au fost pe deplin justificate, din acest motiv au propus să reducă din cheltuielile introduse în tarife cu peste 220 mil. lei. Mai mult decât atât, au fost constatate abateri în ce privește investițiile în construcția conductelor de gaz și achiziționarea contoarelor pentru consumatorii casnici.
”Intermedierea a fost factorul principal, care a dus la majorarea cheltuielilor în cadrul investițiilor efectuate pe sistem. În total, toate cele patru hotărâri au însumat 175,56 milioane de lei de cheltuieli ineficiente”, - a menționat reprezentantul ANRE Andrei Adam.
În rezultat, tariful mediu pentru gaze s-a majorat cu 9,8% și nu cu 15%, cum s-a propus în iulie și nici nu cu 48%, cum a cerut MoldovaGaz.
Astfel, vom achita 6,55 lei pentru un metru cub de gaze, până la volumul de 30 de metri cubi consumați şi 6,83 lei pentru volumul de peste această limită.
MoldovaGaz, însă, nu este mulțumită de asemenea rezultate.
”Toate întreprinderile vor rămâne în pierdere. MoldovaGaz va duce pierderi de 3-4 milioane de lei pe fiecare 24 de ore. Iar aceste 220 de lei, care au fost propuse spre micșorarea tarifelor, ele nu au fost luate din materialele de audit. Noi nu înțelegem, de unde au fost luate aceste cifre”, - a declarat directorul MoldovaGaz Iacov Cazacu.
Experții, prezenți la audierile publice, inclusiv, fostul director al ANRE, au susținut că trebuie să fie amânată aprobarea tarifelor. Ei consideră că "Amendamentul Furdui", care afectează esențial tarifele, ar trebui să fie abrogat de Parlament în viitorul apropiat.
”Personal, nu înțeleg insistența ANRE-ului de a aproba anume astăzi decizia, când acest amendament este pe ordine de zi și când el ar putea fi anulat în orice moment. Acum totul depinde de Parlament. Vom vedea în continuare ce surpriză ne pregătesc ei”, - a afirmat expertul în energetică și ex-director ANRE Victor Parlicov.
Menționăm că după ce "Amendamentul Furdui" au fost adoptate de Parlament anul trecut, tarifele de transport a gazelor naturale au fost majorate de 16 ori. Și din acest motiv, costul gazului pentru consumatorii finali a crescut cu 5%.