18.09.2015 08:01
Gazul rusesc, un instrument de șantaj în Transnistria
Autorităţile autoproclamate de la Tiraspol i-au anunţat pe agenţii economici că una din măsurile anticriză este stabilirea reducerilor la aprovizonarea cu gaze naturale în funcţie de nivelul achitării impozitelor.
Ministrul economiei de la Tiraspol, Alevtina Slincenko, a avut o întrevedere cu mai mulţi agenţi economici din regiunea transnistreană pentru a discuta despre măsurile anticriză şi acţiunile care sunt necesare pentru a minimaliza riscurile după expirarea regimului privind comerţului preferenţial cu UE.
Potrivit novostipmr.com, Slincenko le-a spus reprezentanţilor companiilor industriale că vor beneficia, începând cu 1 octombrie, de preţ redus la gazele naturale, indiferent dacă este vorba de agenţi economici privaţi sau de stat. Evgheni Şevciuk a aprobat această iniţiativă, iar Alevtina Slincenko a declarat că se doreşte punerea în aplicare astfel încât să stimuleze acumularea veniturilor la buget. „Agenţii economici vor beneficia de reduceri de până la 50% la preţul la gaze cu condiţia ca suma impozitelor achitate la buget să crească în aceeaşi măsură”, a precizat „ministrul economiei”.
Mulţi dintre agenţii economici prezenţi la discuţie au declarat că este necesar să facă anumite calcule pentru a vedea dacă vor fi de acord cu aplicarea acestei scheme.
Menţionăm că administraţia nerecunoscută de la Tiraspol nu achită nici un ban pentru gazul importat din Rusia. Astfel, datoria Republicii Moldova faţă de Rusia pentru furnizarea gazelor naturale constituie peste 6 miliarde de dolari dintre care 5,4 miliarde de dolari reprezintă datoria regiunii transnistrene. Transnistria se confruntă cu o criză fără precedent, veniturile bugetului diminuându-se esenţial. Din cei 50 de mari contribuabili, 34 au redus suma impozitelor achitate la buget cu 235 de milioane de „ruble transnistrene” sau peste 21 de milioane de dolari.
Sursă: adevarul.md