18.02.2016 16:37

GHIȘEUL UNIC PENTRU COMERȚUL EXTERN

Obținerea autorizațiilor pentru exportul și importul de mărfuri este o procedură complexă și foarte costisitoare pentru antreprenorii autohtoni. Uneori, în țara noastră, pentru export sunt solicitate documente care nu sunt necessare în străinătate. Pentru a omite confuzia și pentru a reduce costurile, experții proiectului USAID BRITE elaborat o versiune actualizată pentru Tariful vamal integrat - TARIM. Serviciul Vamal este punctul de reper al procesului, iar reprezentanții acestuia susțin că pentru punerea în aplicare a proiectului totul este aproape gata.

La acest moment, în Moldova 12 instanțe - ministere, agenții, comisii internaționale - care eliberează certificate pentru comerțul exterior. Acestea însă nu-și coordonează întotdeauna munca și, ca urmare, aceste acte sunt de multe ori dublate. Și aproape nici una dintre cele 12 instituții nu are o listă clară și completă a documentelor pe care trebuie să le dețină o companie. Experții nu pun la îndoială controlul asupra securității. Totuși, acesta ar trebui să fie bazat pe o analiză de risc să fie efectuat în țară și nu la hotarul țării.

Și încă un paradox al sistemului actual, depistat de experții BRITE.Companiile sunt obligate să obțină certificate fitosanitare în Moldova pentru exportul fructelor. Și asta în condițiile în care în Europa nu este necesar acest document. Așa dr, compania pierde timp și bani pentru a obține un certificat de care nu va avea nevoie. Reforma TARIM este concepută pentru a face față unor astfel de paradoxuri. Doi ani experții BRITE au lucrat asupra conceptului bazei de date și au oferit versiunea actualizată. Acum rămâne ca cele peste 12 instituții, care solicită documente de export și import să acționeze. Instanțele de comun acord urmează să simplifice sistemul și să opereze modificările finale în baza de date TARIM.

Pentru a realiza acest obiectiv, încă două instituții - Ministerul Economiei și Agenția pentru Medicamentului trebuie să dea un aviz pozitiv. Mai apoi, proiectul trebuie să fie aprobat în Parlament. Cu toate acestea, experții nu exclud că reforma poate fi amânată.

În cazul în care statul va înceta să controleze în mod excesiv operațiunile de import și export, vom obține o creștere a comerțului exterior, fapt care va permite alocarea mai multor surse financiare la buget. Eperții susțin că, în acest caz toți vor avea de câștigat.

Comentarii