14.01.2016 07:48

Grecia a aprobat construcția gazoductului TAP

Ministerul Mediului și Energiei din Grecia a aprobat construcția în 13 regiuni a gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), destinat transportului de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, transmite Prensa Latina.

Proiectul include instalarea conductelor din nord către est, unde se unesc cu conductele din Turcia, și către vest, unde întâlnesc conductele din Albania, țară care în vara anului trecut a început lucările de infrastructură.

Grecia se așteaptă ca proiectul să stimuleze economia și să ducă la crearea a 10.000 de locuri de muncă.

Gazoductul ar urma să devină operațional în 2019, fiind destinat să reducă dependența Europei de gazele naturale din Rusia.

Întărirea rolului geopolitic al Greciei ca furnizor de energie va fi extins prin construirea unui depozit plutitor de LNG (gaz natural lichefiat) la Alexandropoli, au explicat surse consultate de Prensa Latina.

Va urma construcția interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria. Interconectorul va fi gestionat de compania de proiect Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), un joint venture deținut în proporții egale de Bulgarian Energy Holding și IGI Poseidon (Grecia). Interconectorul de gaze dintre Bulgaria și Grecia va avea o capacitate inițială de 3-5 miliarde metri cubi pe an. Proiectul este inclus pe lista proiectelor de interes comun ale Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că va beneficia de sprijinul UE. IGB ar putea livra gaze naturale Bulgariei (și ulterior după construcția unor noi infrastructuri și României) din Coridorul sudic de gaze, care este destinat să transporte gaze naturale din Azerbaidjan în Italia via Turcia, Grecia și Albania.

Luna trecută, grupul petrolier norvegian Statoil a anunțat că și-a vândut participația de 20% pe care o deține la proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) către Snam SpA, operatorul rețelei de gazoducte din Italia, pentru suma de 208 milioane de euro (220 milioane de olari). În prezent, acționarii TAP sunt companiile BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Total (10%), Engas (16%) și Axpo (5%).

Gazoductul TAP face parte dintr-un proiect mai amplu destinat să transporte anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Europa. Cu o lungime de 870 de kilometri acest gazoduct se va conecta cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia și Turcia, după care va traversa Grecia și Albania pentru a ajunge până în sudul Italiei via Marea Adriatică.

Sursa: agerpres.ro

Comentarii