09.10.2015 13:17
Guvernul pregătește majorarea tarifelor la energie electrică și gaz
Ministerul economiei se pregătește pentru majorarea tarifelor la serviciile electrice și gaze. Instituția a calculat deja suma necesară pentru susținerea grupurilor social vulnerabile. Însă, întrebarea ce ține de valoarea acestor creșteri rămâne a fi deschis.
Majorarea tarifelor la serviciile electrice și gaze- este una dintre cerințele înaintate de Fondul Monetar Internațional pentru ca ulterior să fie posibilă semnarea acordului de colaborare, atât de important pentru Republica Moldova. În rezultat, autoritățile s-au pomenit între ”ciocan și nicovală”. Pe de o parte cerințele FMI, pe de cealaltă parte- nemulțumirele cetățenilor, care iau amploare. Cabinetul de miniștri este în căutarea unui compromis.
”Ministerul Economiei, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor încearcă acum să găsească surse pentru persoanele social vulnerabile la aceste ajustări. Anul acesta vor fi mai multe familii social vulnerabile, însă pe toate le-am luat în calcul”, - relatează vice-ministru al Economiei Valeriu Triboi.
Suma totală a finanțării, alocate în acest scop, conform declarației făcute de Valeriu Triboi constituie, 98 mln de lei în 2015 și 500 mln de lei în 2016. Cu cât se vor majora tarifele în final - de ocamdată nu se știe. Conform calculelor efectuate de ministerul economiei, dacă toate cheltuielile furnizorilor de energie electrică vor fi repartizate pentru 10-15 ani, atunci, anual tarifele se vor vor crește cu 3,5- 4%. ANRE nu a confirmat veridicitatea acestor date, dar nici nu au infirmat-o. Directorul agenției, Serghei Ciobanu a declarat că cifrele oficiale vor fi cunoscute abia la finele lunii octombrie. Precizăm că atunci, companiile de audit vor finaliza verificarea calculelor tarifelor furnizorilor locali.
”Costul acestui audit nu are nici un impact asupra tarifului. Mai urmează să stabilim cu operatorii mecanismul cum vor include aceste devieri în tariful pentru următoarea perioadă. Doresc să menționez că mecanismul va include aceste creste în tarif pentru o perioadă mai lungă, pentru ca acestea să nu aibă un impact asupra consumatorului”, - a declarat directorul ANRE Sergiu Ciobanu.
Reamintim, că pe data de 3 septembrie ANRE a suspendat pentru 2 luni introdicerea noilor tarife la gaz și energie electrică, în baza recomandăriilor Consiliului Suprem de Securitate, a cerințelor sindicatelor și a numărului mare de solicitări din partea populației. Anterior, s-a decis majorarea tarifelor 15,3% și respectiv 35%.