22.05.2015 14:39
Iarna ne încălzim, vara plătim. Facturile mari pentru agentul termic continuă să vină
Sezonul de încălzire a luat sfârșit, însă facturile mari pentru agentul termic continuă să vină. Cele mai afectae sunt persoanele vulnerabile care au de achitat facturi mai mari decât și-ar putea permite. Cu ce probleme se confruntă locatarii de la bloc dar și care ar fi soluțiile pentru o factură mai mică la căldură, au încercat să afle astăzi experții de la Idis Viitorul împreună cu reprezentanții autorităților centrale și municipale.
Fondul locativ se află într-o stare deplorabilă, asociațiile de condomeniu prezintă o gestionare financiară ineficientă, iar metodologia de furnizare și facturare a agentului termic rămâne în continuare lipsită de transparență. În același context, familiile vulnerabile sunt primii consumatori care resimt consecințele acestei situații.
Chiar dacă, autoritățile prevăd o sumă fixă de 250 de lei lunar, compensație pentru achitarea agentului termic, de aceasta nu beneficiază toți. Administratorii locativi sunt revoltați că aceste compensații nu sunt distribuite corect.
Având în considerare existența unui număr mare de familii vulnerabile și imposibilitatea lor de achitare integrală a facturilor pentru agentul termic, autoritățile propun mai multe soluții de ameliorare a eficienței energetice prin atragerea investițiilor.
Plata pentru agentrul termic pentru un apartament de aproximativ 50 m.p din Chișinău este de 700 lei, iar pensia medie constituie 1089 lei, ceea ce reprezintă 65% din cheltuielile pentru plata agentului termic. Comparativ cu statele europene, cum ar fi Polonia sau Slovacia, familiile cheltuie între 11,1 și 9,6% din venituri. Menționăm că în anul 2014, la evidență în Chișinău erau peste 150 de mii de persoane din familii social vulnerabile.