12.11.2014 12:02
IDEI DE AFACERI PERFECTE PENTRU CEI CARE AU HECTARE DE PĂMÂNT
Foto: business24.ro
La deal, la ses sau la munte. Multa lume poseda un teren agricol, chiar daca cu o suprafata limitata. Dar cum poate fi exploatat la maximum propriul pamant? In primul rand, depinde de marimea terenului. Si apoi, de locul unde se gaseste. Cu alte cuvinte, parametrii ce trebuie luati in considerare in alegerea celei mai potrivite culturi sunt multe. Si pot varia in functie de persoana.
Exista insa si initiative carora ne putem dedica, ca un hobby, cu scopul de a nu lasa necultivat propriul teren si, eventual, de a ne completa veniturile. Iata 2 idei dintre cele mai interesante, afaceri care nu cer nici investitii deosebit de ridicate, nici un efort excesiv.
1. Cultivarea ginseng-ului
Ginseng-ul este o planta a carui radacina are nevoie de doi sau trei ani pentru a capata toate proprietatile sale terapeutice. Si, odata "coapta", poate fi vanduta bine industriei farmaceutice sau cosmetice, care o utilizeaza pentru a obtine produsele cele mai variate.
Intr-adevar, ginseng-ul este un adevarat panaceu. Bogat in minerale, vitamine si enzime, este un tonic antidepresiv, stimuleaza eficienta musculara, activitatea sistemului nervos, creste rezistenta in situatii de stres psihofizic si, in multe cazuri a fost utilizat pentru a vindeca impotenta sau frigiditatea.
2. Cultivarea trufelor negre
Este o afacere foarte rentabila, fata de investitiile initiale limitate si fata de efortul mic pe care-l cere. Pentru cine poseda un teren potrivit (cu ph neutru, usor bazic, umed, putin expus la soare), exista diferite moduri de a o practica. Cel mai simplu consta in sadirea, dupa saparea pamantului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, plop sau castan, sperand apoi ca tuberculele sa creasca spontan.
Apoi, exista posibilitatea de a utiliza plante "fiice" ale unor "mame" care au produs deja trufe. si, in sfarsit, se pot sadi plante deja in simbioza: cu alte cuvinte, care au sporul trufei inserat in radacini, ce pot fi cumparate. Dar , daca optam pentru aceasta din urma solutie, trebuie sa avem ochii bine deschisi, fara sa ne facem prea multe iluzii.
Cine le vinde garanteaza ca vor produce trufe negre foarte bune. In realitate poti descoperi ca in radacinile a fost inserat sporul de la tuber maculatum, un tubercul fara pret si nu de la tuber magnatum, cel cunoscut sub numele de trufa neagra.
Daca plantele produc fructele potrivite, castigurile ajung dupa trei-patru ani de la sadirea lor, timpul necesar pentru cresterea tuberculilor. Din fiecare planta se pot obtine intre 250 si 300 de grame de trufa neagra pe an, ce pot fi vandute la pretul de 700-800 de mii de lire la kilogram. si, daca avem in vedere ca un hectar de teren poate gazdui circa 200 de plante, putem calcula cu usurinta un castig extraordinar.
sursa articol: manager.ro