19.03.2015 17:17
Ilan Shor se justifică și învinuiește !
Creditele neperformante de la BEM au fost formate în perioada când statul deținea o cotă substanțială în această instituție, iar fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță controla direct situația. Acum el, la fel și fostul președinte al Comisiei parlamentare economie buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, dau vina pe alții, încercând să ascundă gravele încălcări și abuzuri admise în perioada când dețineau respectivele mandate. Declarația fost făcută astăzi de fostul președinte alConsiliului de administrație al Băncii de Economii, Ilan Shor în cadrul unui briefing.
Ilan Shor a declarat că în aprilie 2014, atunci când a obținut mandatul de președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, rata creditelor neperformante era de 47%, iar creditele respective au fost contractate anume în perioada când Veaceslav Negruță administra nemijlocit această instituție financiară. Ilan Shor a spus că majoritatea lor sunt acoperite cu garanții de doi bani. Spre exemplu, pentru un credit de 1 milion 250 mii de euro, firma apus în gaj o paragină în raionul Fălești, a spus Shor.
” Sunt declarații ale unor foști funcționari care, pe timpul când BEM oferea credite dubioase, dețineau, unul fotoliul de ministru al Finanțelor, Negruță, și administra nemijlocit BEM-ul, iar celălalt era un simplu președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ioniță. Vreau să-i întreb, chiar nu știau ce se întâmplă la BEM, aceasta fiind banca statului? Nu sunt oare declarațiile lor o încercare de a da vina pentru mașinațiile din trecut pe noii acționari? ”, spune ILAN SHOR,ex-președintele Consiliului de administrație BEM
Fostul președinte al Consiliului de administrație BEM a declarat că a reușit să redreseze situația, diminuând până la 20% cota creditelor neperformante în portofoliul băncii, iar situația putea să fie și mai bună dacă pe 27 noiembrie nu i se întrerupeau atribuțiile. Amintim că la acea dată, Curtea Supremă de Justiție a decis anularea majorării capitalului social prin emiterea suplimentară de acțiuni din august 2013, lipsind astfel pe unul dintre cei mai mari acționari de pachetul lui de acțiuni și readucând banca în proprietatea statului. Referitor la acele 10 miliarde de lei care reprezintă credite interbancare ale BEM cu Banca Socială, Ilan Shor a declarat că au fost admise multe speculații.