25.11.2014 14:30

ÎN AȘTEPTAREA DECIZIEI OPEC: SE VA REDUCE SAU NU PRODUCȚIA DE PETROL?

Membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor întâlni joi, 27 noiembrie, la Viena pentru discuţii înainte de a lua o decizie comună privind nivelul producţiei şi livrărilor de ţiţei.

Întreaga comunitate internațională este cu ochii pe acest eveniment. Dacă statele membre ale cartelului OPEC nu ajung săptămâna aceasta la un acord privind reducerea producţiei, preţul petrolului, care se află la minimul ultimilor patru ani, ar putea scădea mai departe anul viitor până la 60 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din 2009, cred unii manageri de fonduri de investiţii, notează ZiarulFinanciar.ro.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru Europa, a scăzut puternic anul acesta, de la un maxim de 120 dolari pe baril în luna iunie, la mai puţin de 80 dolari pe baril în prezent, cel mai redus nivel din 2010. În contextul în care oferta de ţiţei de pe piaţa globală depăşeşte cererea, ar fi nevoie ca OPEC să-şi restrângă producţia cu un milion de barili pe zi.

Cei mai importanţi membri ai organizaţiei sunt Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iran şi Venezuela. Investitorii se aşteaptă ca membrii mai săraci ai organizaţiei, precum Venezuela, să aibă o poziţie mai fermă în favoarea reducerii producţiei de ţiţei, în condiţiile în care încasările bugetare suferă din cauza barilului ieftin. În schimb, membrii mai "înstăriţi", precum Arabia Saudită, care este cel mai mare producător, par deocamdată mulţumiţi de nivelul curent al preţului.


Rusia, care nu face parte din OPEC, este printre cele mai afectate de ieftinirea barilului de petrol, în condiţiile în care vânzările de hidrocarburi, reprezintă în jur de două treimi din exporturi şi aproape jumătate din încasările bugetare.

Analiştii estimează că fiecare ieftinire cu un dolar al preţului barilului se traduce într-o scădere de 3 miliarde de dolari a veniturilor din exporturi. Amintim că ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a declarat într-o conferinţă de presă, că Rusia pierde în jur de 40 miliarde de dolari pe an din cauza sancţiunilor geopolitice iar pierderile cauzate de scăderii preţurilor la ţiţei se estimează la 90-100 miliarde de dolari anual.

Comentarii