16.03.2016 08:47
În ce măsură s-a micşorat PIB-ul Moldovei în anul 2015
Potrivit unor date operative, în 2015 produsul intern brut (PIB) al Moldovei a constituit 121 miliarde 851 milioane de lei, diminuîndu-se în expresie reală cu 0,5 la sută comparativ cu anul 2014, relatează NOI.md.
Datele au fost prezentate de Biroul Naţional de Statistică, care a menţionat, totodată, că în trimestrul IV al anului 2015, PIB-ul a constituit 33 miliarde 011 milioane de lei, micşorîndu-se cu 3,3 la sută în raport cu perioada similară a anului 2014 pe seria brută şi cu 3,1 la sută pe seria ajustată sezonier; faţă de trimestrul III al anului 2015, pe seria ajustată sezonier, PIB-ul s-a diminuat cu 0,1 la sută.
Micşorarea PIB-ului în anul trecut a fost condiţionată, în special, de declinul în agricultură, silvicultură şi pescuit, cu o diminuare a valorii adăugate brute (VAB) cu 13,4 la sută, ponderea acestora în PIB a constituit 11,7 la sută.
În domeniile de activitate comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; transport şi depozitare; activităţi de cazare şi alimentaţie publică VAB a scăzut cu 0,5 la sută, avînd o pondere de 19,8 la sută la formarea PIB-ului.
În administraţia publică şi apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţămînt; sănătate şi asistenţă socială VAB s-a diminuat cu 1,4 la sută, avînd o pondere de 14,2 la sută în PIB.
Totodată, în anul 2015, indicele volumului fizic al PIB-ului a fost influențat pozitiv de următoarele genuri de activitate economică: activităţi financiare şi de asigurări (cu o majorare a VAB cu 20,1 la sută şi o pondere la formarea PIB-ului de 6,6 la sută); industria extractivă, industria prelucrătoare (cu o majorare a VAB cu 3,4 la sută şi o pondere în PIB-ului de 12,2 la sută); tranzacţii imobiliare; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (cu o creştere a VAB-ului cu 4,3 la sută şi o pondere de 8,3% la sută la formarea PIB-ului).
În total, valoarea adăugată brută pe economie în ansamblu s-a redus în 2015 cu 0,4 la sută comparativ cu anul precedent, afectînd astfel dinamica PIB-ului (-0,4 la sută).
Încasarea impozitelor pe produse în bugetul public naţional s-a redus cu 1,1 la sută, contribuind negativ asupra dinamicii PIB (-0,2%).
Din punctul de vedere al utilizării PIB-ului, contribuţii negative au avut următoarele componente: consumul final al gospodăriilor populaţiei care a scăzut cu 2,1 la sută, precum şi formarea brută de capital fix cu o reducere a volumului de 1,2 la sută.
O contribuţie pozitivă asupra indicelui volumului fizic al PIB-ului a avut-o exportul net în urma sporirii cu 2,3 la sută a volumului exporturilor de mărfuri şi servicii, corelată cu diminuarea volumului importurilor de bunuri şi servicii cu 4,3 la sută.
SURSA: NOI.MD