02.12.2015 16:41
În Moldova se desfășoară săptămâna Eco-Energetică
Proiectele de eficiență energetică implementate în Republica Moldova au redus dependența țării noastre față de resursele importate cu 8%. Aceasta a declarat de către ministrul în exercițiu Economiei Stephan Bride la forumul bioenergie. În cadrul forumului a fost prezentată o nouă tehnologie pentru Republica Moldova - cogenerare.
Săptămâna Eco-Energetică, care s-a deschis ieri, la MoldExpo are loc în Republica Moldova pentru a doua oară. În acest an, evenimentul a început cu Iarmarocul de idei. Au fost prezentate șase proiecte în domeniul eficienței energetice și al energiei din surse regenerabile.
La eveniment a fost prezentat proiectul primului din lume colector solar 4-în-1 Air Solaris. ”Ideea principală constă în fabricarea plăcilor pentru clădirile moderne, care ar permite economisirea consumului de energie electrică”, - director de dezvoltare al companiei Air Solaris Par Pirozzi.
La fel a participat și compania de producție a brichetelor Green-Farm. ”Producem combustibil solid, fabricăm cazane pentru arderea acestui combustibil și în final obținem energie electrică. Pe fundalul dependenței energetice depline , Moldovei nu îi decât să producă propria energie electrică”, - a menționat managerul Green-Farm Sergiu Cojocari.
Participanților la forum de asemenea le-a fost prezentată o nouă tehnologie pentru Republica Moldova - cogenerare. Aceasta constituie o producție concomitent a energiei termice și electrice pe bază de biomasă. Tehnologia este deja utilizată cu succes în Germania, unde este dezvoltat așa-numitul principiu al "autonomia energetică"
”Independența energetică este salutată în cele mai multe orașe și sate din Germania, dar nu se poate realiza pe cont propriu. Cele mai multe dintre acestea sunt într-o rețea”, - a declarat primarul orașului german Wolfhagen Reinhard Schaake.
Potrivit ministrului Economiei, Stephane Bride astfel de proiecte vor contribui la dezvoltarea durabilă a economiei.
”În prezent, Moldova depinde la 96% de resurse importate. Iar sursele de energie regenerabilă pot fi o alternativă pentru Republica Moldova, care ar putea să acopere aproximativ 20% din necesitatea consumatorilor”, - a menționat Bride.
Organizatorii Săptămânii Eco-Energetice sunt Ministerul Economiei, Agenția pentru eficiența energetică și "Energie și Biomasă", finanțarea vine din partea Uniunii Europene. Organizatorii Săptămânii Eco-Energetice sunt Ministerul Economiei, Agenția pentru eficiența energetică și "Energie și Biomasă", finanțarea vine din partea Uniunii Europene.