24.11.2014 11:33

ÎN MOLDOVA SE FAC TOT MAI MULTE LUCRĂRI DE CONSTUCȚII

În ultimele nouă luni ale anului curent, organizaţiile de construcţii au efectuat lucrări de construcţii-montaj în valoare de peste 4 miliarde 280 milioane lei (în preţuri curente), ceea ce reprezintă 100,5% (în preţuri comparabile) faţă de nivelul înregistrat în ianuarie-septembrie 2013, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Să urmărim în continuare evoluția în ramură pe elemente de structură a lucrărilor executate.

56,4% din volumul total al lucrărilor de construcţii executate îl constituie lucrările de construcţii noi, realizate în volum de peste 2 mld. 400 mil. lei, fiind însă într-un trend de descreştere cu peste 6% faţă de perioada respectivă a anului precedent. Lucrărilor de reparaţii capitale şi curente le-au revenit 39,3% din volumul total al lucrărilor în antrepriză executate.


Volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat la construcţii inginereşti cu aproape 18% faţă de realizările pentru ianuarie-septembrie 2013. La clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale volumul lucrărilor, de construcţii însă a scăzut considerabil.

Analiza volumului lucrărilor de construcţii executate pe forme de proprietate a arătat că preponderent lucrările au fost realizate de către agenţii economici cu forma de proprietate privată, care au executat lucrări de construcţii la peste 70 % din volumul total al lucrărilor executate şi 99,9% faţă de ianuarie-septembrie 2013.

Comentarii