26.09.2014 08:09

ÎNCĂ O ȚARĂ ESTE ÎN PRAG DE FALIMENT

Argentina nu este singurul stat care se confruntă cu mari probleme, care pot ajunge până la intrarea în incapacitate de plată.

De data aceasta, este vorba despre un al stat sud-american, Venezuela. Analiștii și economiștii din piețele financiare consideră că guvernul din Venezuela nu are capacitatea să-și plătească, la începutul lunii octombrie, adică săptămâna viitoare, o datorie de 5,2 miliarde de dolari. Va reuși să dea acești bani? Îi va obține în urma vânzării rapide a rafinăriei CITGO, deținută în prezent de compania petrolieră de stat PDVSA?

În total, datoria publică a țării se ridică la aproximativ 80 de miliarde de dolari. Bondurile cu scadența în 2022, emise săptămâna trecută, au avut o dobândă de 15,8% pe an, pe fondul temerilor că președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, va anunța în curând decizia de a intra în faliment, scrie Wall Street Journal, scrie money.ro.

În prezent, obligațiunile statului venezuelean au dobânzi uriașe, cu aproximativ 11 puncte procentuale mai mari decât certificatele de Trezorerie ale SUA, fiind chiar de patru ori mai mari decât cele ale Nigeriei și dubul comparativ cu Bolivia, scrie Ricardo Hausman, fost ministru al Planificării din Venezuela, pe Project Syndicate.

De fapt, țara este trasă puternic în jos de „defaultul lanțului de import al țării”. Guvernul a adunat miliarde de dolari arierate datorate importatorilor.

Preconizatul faliment al Venezuelei este destul de probabil, în condițiile în care este deja foarte clar că veniturile câștigate de guvern din exporturile de țiței nu reușesc să acopere facturile importurilor, la care se adaugă costurile datoriei țării. Mai precis, riscul de faliment al țării este estimat la 66%, scrie „Zero Hedge”.

Comentarii