03.12.2015 14:28
Incertitudine privind recuperarea miliardului furat
Deși au fost organizate mai multe audieri pe marginea fraudelor din sistemul bancar, nici până astăzi instituțiile de drept sau regulatorul pieței nu pot spune cu exactitate ce parte din suma ”furată” poate fi reîntoarsă în țară. Unicul indiciu, oferit ieri de guvernatorul demisionar, se referă la recuperarea unui miliard și jumătate de lei din vânzarea activelor celor trei bănci.
Începând cu 2009, BNM a efectuat controale complexe la băncile problematice, iar la BEM chiar de două ori pe an, a precizat Dorin Drăguțanu. În acest fel, a fost stabilită o creștere esențială, mai ales în 2013, a creditelor neperformante. În prezent, suma potențialelor fraude bancare se ridică la 13,5 mld. lei. La întrebarea deputaților de ce BNM nu a luat decizia de a retrage licențele celor teri bănci, Dorin Drăguțanu a răspuns că unica modalitate de a opri furtul era instituirea administrării speciale și injectarea creditelor de urgență.
”La un moment dat, în 2013 era întrebarea ce se poate de făcut? După părerea mea, unicul lucru, ce poate opri furtul, fără a cauza pagube sistemului bancar, este administrarea specială. Dar, dacă noi am fi intrat în administrarea specială fără posibilitatea legală de a acorda credite de urgență, noi am fi avut un faliment dezordonat al întregului sistem”, - a declarat Drăguțanu.
Nimeni dintre oficialii audiați în plenul parlamentului nu a putut da un răspuns univoc ce parte din suma sustrasă fraudulos din bănci, ar putea fi reîntoarsă. Doar guvernatorul demisionar a precizat că, la moment, pot fi recuperate în jur de un miliard și jumătate de lei. Suma poate fi obținută dacă vor fi vândute activele băncilor, care se află acum în proces de lichidare. În același timp, ministrul în exercițiu al Finanțelor, Anatol Arapu a declarat că pe 20 noiembrie, Unibank și Banca Socială au rambursat 60 și, respectiv, 140 de milioane de lei din creditele de urgență.
”Trebuie să menționez, că administratorii băncilor încă nu au finisat procesul de evaluare a tuturor creditelor, - a spus în cadrul audierilor directorul CNA Viorel Chetraru. - El încă continuă. Avem credite, în privința cărora încă nu s-a ajuns la termenul de returnare, iar administratorii băncilor înaintează aceste acțiuni în funcție de situația pe fiecare credit”.
Viorel Chetraru s-a arătat nemulțumit că dosarele pe cazul BEM se tărăgănează. potrivit lui, CNA a pornit pe cazul BEM 44 de dosare penale, din acestea 20 au fost expediate în judecată. Primul dosar a fost expediat în judecată pe 28 iunie 2012, iar ultimul pe 30 iunie 2014. În total sunt investigate 54 de credite. Suma totală este de 2,7 miliarde de lei, 34 milioane de dolari și 45 milioane de euro.