11.11.2015 10:37

Incubatorul de afaceri: O lecție învățată, un scop atins

Gata cu visele, au trecut la fapte concrete! A început lupta pentru premiul mare în valoare de 25 mii de lei în cadrul Incubatorului de Afaceri al ASEM. Cei 14 tineri din proiect au avut prima lecție: evaluarea ideii de afacere. Mai mult, o adevărată surpriză pentru studenți a fost să-l cunoască pe omul de afaceri Vladimir Balaban, antreprenor în domeniul construcțiilor.

La prima lecție a Incubatorului de Afaceri ASEM, proaspeții antreprenori au început cu esențialul, evaluarea ideii de afacere cu care au intrat în proiect.

Astfel, pentru a vedea dacă o idee de business este viabilă sau nu, trebuie să aflăm părerea celor din jur sau ne putem adresa la o bancă și vedem dacă avem șanse de a obține un credit.

”Nu în ultimul rând trebuie să fie elaborată o idee de afaceri. Doar însuși planul de afaceri ne arată toate lacunele ideii noastre și avantajele. Așa, spre final, o să vedem unde vrem să ajungem”, - a spus lectorul universitar al ASEM, Veronica Sandulachi.

De la teorie, la practică! În a doua parte a lecției, tinerii antreprenori au avut posibilitatea de a-l cunoaște pe Vladimir Balaban - businessman cu experiență de peste 10 ani, care a dezvoltat patru idei de afaceri, iar în prezent își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor. Antreprenorul mai este și trainer licențiat la Camera de Comerț și Industrie, iar afacerea pe care o conduce a ajuns la rulaj în valoare de 2 milioane de euro. El însă recunoaște că până a obține succes a întâmpinat multe probleme.

”În urma unei decizii luate greșit, am pierdut 1 milion de lei. Am investit într-un utilaj, care a fost de o calitate proastă. Așa și nu mi-am scos banii”, - a recunoscut Vladimir Balaban.

Antreprenorul este de părere că la 20 de ani ar putea fi chiar târziu pentru a deschide un business, iar succesul este asigurat de entuziasm, insistență, buna pregătire și analiza minuțioasă a nișei de business alese.

Astfel, Vladimir Balaban a împărtășit și din secretele pe care le aplică în afacerea sa. ”Problema cea mai mare a oricărei persoane sunt limitele pe care ea și le face. Așa, noi îi impunem pe fiecare angajat, care la voi vine, să citească două cărți. Fiecare carte citită este remunerate cu 50 de lei”, - a spus antreprenorul.

Tinerii au rămas impresionați de prima lor lecție și deja au și-au făcut concluziile necesare.

Vă reamintim că timp de 2 săptămâni, cei 14 participanți din proiect vor fi ghidați de business traineri și oameni de afaceri cu experiență. Ei vor lupta pentru cele mai bune business-planuri, iar cei 6 tineri, care vor ieși învingători, vor obține premii în valoare de 25, 20, 15 și 13 mii de lei și posibilitatea de a-și dezvolta afacerea în incubatorul universității.

Comentarii