10.12.2015 10:07

Interconectarea energetică, pe masa de lucru

Derularea proiectelor de interconexiune a rețelelor de gaze naturale și de energie electrică dintre RM și România și a fost abordată ieri la București. În cadrul discuțiilor oficialii de la Chișinău și București și-au coordonat pozițiile pentru reuniunea de astăzi de la Bruxelles, privind implementarea proiectelor din sectorul energetic, cu participarea delegațiilor Republicii Moldova, României, Comisiei Europene și instituțiilor financiare europene.

În cadrul discuțiilor, de la București a fost confirmată poziția părților de a implementa prevederile Memorandumului privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și de energie electrică din cele două state, semnat în luna mai la Chișinău de șefii cabinetelor de miniștri ale Republicii Moldova și României.

De asemenea, interlocutorii au accentuat importanța realizării obiectivelor Memorandumului, deoarece aceasta va permite Republicii Moldova atât modernizarea infrastructurii și integrarea în piața energetică a UE, cât și asigurarea securității energetice a statului nostru.

Reamintim că, Memorandumul de Înțelegere prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Onești, în România. În domeniul energiei, documentul stipulează realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) - Vulcănești - Chișinău.

Ulterior, urmează să se elaboreze un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova și România (UE) vor fi implementate în perioada 2016-2019.

Comentarii