09.02.2015 15:39

Investigație: schema de GAJ cu imobile sindicale

Cum au ajuns mai multe imobile sindicale în proprietatea omului de afaceri Ilan Shor a încercat să afle și Centrul de Investigații Jurnalistice încă în 2011. Mai multe proprietăți din averea sindicală se vindeau pentru firme diferite, iar fiecare dintre acestea avea legătură cu milionarul Ilan Shor. Potrivit investigației toate proprietățiile luate de Ilan Shor erau puse in gaj, la Banca Sociala și la Banca de Economii, pentru credite ce depăseau de 3-5 ori valoarea imobilului.

Potrivit investigației realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice, Pensiunea Flora, Complexul pentru pregătirea sportivilor și Centrul de reabilitare pentru copii de la Condrița, tabăra pentru copii Constructorul, hotelul Turist și alte imobile sindicale au devenit proprietatea unor firme
care le-au cumpărat la un preț practic de două ori mai mic pentru ca ulterior să le pună în gaj, pentru credite. Un exemplu elocvent prezentat în investigație este și Hotelul Cosmos.
Unul dintre coloșii Sindicatelor care a căzut printre primii a fost Hotelul Cosmos. In 2007 el a fost vândut cu 60 milioane 30 mii lei. Cumpărătorul este SRL Delmos Grup care avea adresa de atunci pe Tighina 12, unde-și are firmele omul de afaceri Ilan Shor și ca fondator avându-l pe Valerii Romanov. Hotelul cu tot ce avea în interior era evaluat de Întreprinderea de Stat Audit și Evaluare la suma de 35,2 milioane de lei. Totuși a fost vândut cu preț dublu. Cine a dat mai mult pe un obiect care nu merită banii?
Expertul economic, Roman Chircă explică procedura de creditare în baza gajului.
"Stabilirea valorii unui activ prin intermediul creditului gajat nu este cea mai potrivită metodă, dar ea ne dă o idee clară despre limitele aproximative a acestui bun sau limitele de valoare. In acest caz se poate vorbi despre faptul că valoarea unui bun gajat, conform normativelor și practicilor bancilor comerciale din țară, este minimum 50%, minimum de două ori mai mică decât valoarea creditului acordat"
Astfel, conform Centrului de Investigații Jurnalistice, trezește suspiciuni și faptul că ulterior proprietarul hotelului Cosmos a pus în gaj imobilul cu 29,9 milioane de dolari ceea ce înseamnă că valoarea reală a edificiului ar fi defapt de 40-50 milioane de dolari.
Directorul de atunci, Victor Vasceaiev, la scurt timp și-a dat demisia. El spune că nu a fost de acord cu modul în care s-a făcut tranzacția, dar că a semnat actele întrucât ar fi fost o decizie a fondatorilor concernului MoldSinTur. Cele două confederații s-au unificat la ceva timp de la vinderea hotelului Cosmos.
Ulterior unii șefi de la Sindicate, precum vicepreședintele Sindicatelor, Mihai Hâncu, a ajuns și in consiliul BEM, apoi Shor a devenit președintele consiliilor de administraţie a băncii.
Pe durata investigației am căutat să discutăm și cu omul de afaceri Ilan Shor dar și cu reprezentanții băncii care a luat în gaj actualele sau fostele proprietăți sindicale. Omul de afaceri nu a fost de găsit, iar responsabilii de la bancă au declarat că mai au nevoie de timp ca să se pregătească pentru un răspuns.
Investigația întitulată ”Milioanele sindicatelor” a fost realizată în anul 2011 de Centrul pentru Investigații Jurnalistice.

Comentarii