31.07.2014 15:26

IPOTECA - SCUMPĂ ȘI FĂRĂ GARANȚII

Procurarea unui apartament în ipotecă este, deseori, unica șansă pentru familiile care au un venit mediu. Însă cazurile, în care companiile de construcții nu-și onorează obligațiunile contractuale, pun la îndoială funcționalitatea sistemului. Despre piața de imobil și procurarea locuințelor în ipotecă s-a discutat aseară în cadrul emisiunii ”Interes direct” de la postul nostru TV.

Prima incertitudine, la care sunt supuși cei care vor să-și procure apartamente în ipotecă, este legată de onestitatea companiilor de construcții. Asta deoarece, cadrul legal în domeniu lasă mult de dorit.

Astfel, costul total al unui credit ipotecar poate ajunge la sume exorbitante, întrucât termenul de rambursare poate ajunge până la 10-20 de ani, iar rata dobânzii anuale este înaltă.

De facto, spun specialiștii, consumatorul nu poate fi sigur dacă compania de construcții își va onora sau nu obligațiunile contractuale. Spre exemplu, au fost înregistrate cazuri în care clienții au achitat integral costul apartamentelor, dar nu le-au mai primit.

Într-un anumit moment, chiar și o companie mare poate falimenta. După calculele mele, în jur de două mii de familii, care au achitat sută la sută costul apartamentelor, nu pot intra în posesia lor. Nici chiar în următorii zece ani nu vor putea face acest lucru. Și asta este în cazul numai unei companii.

Dumitru Taraburca susține că autoritățile nu dețin control asupra companiilor de construcții din Moldova, pe piață fiind admiși și agenți economici mai puțin credibili. În final, suferă consumatorul.

Comentarii