17.11.2014 16:35

JAPONIA A REINTRAT ÎN RECESIUNE. PRODUSUL INTENS BRUT A SCĂZUT

Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat în recesiune la finalul trimestrului al treilea, după ce a înregistrat două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut, pe fondul creşterii taxei pe vânzări în luna aprilie, relatează The Wall Street Journal, citat de Ziarul Financiar.ro.

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% în ritm anual în perioada iulie-septembrie, în timp ce datele revizuite au arătat că declinul din trimestrul anterior a fost de tocmai 7,3%. Niciunul dintre economiştii consultaţi de The Wall Street Journal nu a anticipat scăderea PIB-ului în trimestrul al treilea, analiştii estimând anterior un avans mediu de 2,25% al economiei nipone.
Rezultatele negative ale economiei japoneze au apărut ca urmare a creşterii taxei pe vânzări de la 5% la 8% la începutul lunii aprilie, ceea ce a afectat nivelul cheltuielilor consumatorilor. De exemplu, investiţiile în locuinţe private au coborât cu 24% în ritm anual în perioada iulie-septembrie.


Și yenul s-a depreciat faţă de dolar în urma publicării datelor privind economia Japoniei, ajungând la cel mai scăzut nivel din octombrie 2007 până în prezent, de sub 117 unităţi pentru un dolar. De asemenea, indicele Topix, indicele cu cea mai larga baza de calcul, structurat astfel incat sa dea cea mai buna imagine a pietei japoneze, a coborât cu 2,5%, potrivit Bloomberg.

Comentarii