29.11.2016 07:00

Către anul 2020, ponderea energiei regenerabile în Moldova va constitui 17%

Către anul 2020, ponderea energiei regenerabile în Moldova va constitui 17%.

Despre aceasta a declarat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, luni, în cadrul inaugurării Săptămînii anuale "Moldova Eco-Energetică" 2016.

Potrivit agenţiei, el a menţionat că implementarea Programului Naţional de Eficienţă Energetică pentru 2011-2020 se desfăşoară conform planului, însă Moldova consumă şi importă în continuare foarte multe resurse energetice.

"Graţie Proiectului Energie şi Biomasă, în peste 160 de şcoli, grădiniţe şi alte instituţii sociale din mediul rural au fost instalate sisteme moderne de încălzire pe bază de biomasă", a comunicat Stratan.

Potrivit lui, cu cinci ani în urmă era imposibil să-ţi imaginezi că în Moldova va apărea piaţa de biomasă, iar acum aceasta se dezvoltă dinamic.

Şeful Direcţiei securitate şi eficienţă energetică din cadrul ministerului Economiei, Călin Negură, a spus că "priorităţile Guvernului în domeniul energeticii rămîn securitatea livrărilor de energie, liberalizarea pieţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sectorului energetic. O modalitate de a atinge acest scop este conectarea la reţelele de alimentare cu energie ale Romîniei.

El a mai amintit că BERD a acordat Moldovei un credit în valoare de $40 mil. pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare din Chişinău şi încă 10 mil. euro pentru CET-Nord şi la Bălţi.

Săptămîna "Moldova Eco-Energetică" 2016 se va încheia pe 2 decembrie cu ceremonia de premiere a celor mai bune idei de responsabilitate ecologică.

SURSA

Comentarii