08.06.2016 10:18
Cum Moldova și Ucraina vor soluționa problema cotelor la producția ucraineană
Experți din Moldova și Ucraina vor desfășura în timpul apropiat consultări privind diminuarea și eliminarea consecințelor negative a introducerii cotelor la producția ucraineană.
La această înțelegere s-a ajuns în cadrul întrevederii de la Kiev dintre vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, și vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei, Stepan Kubiv. Întrevederea a avut loc în cadrul dialogului privind intensificarea relațiilor economice și eliminarea barierelor în comerțul bilateral, informează NOI.md.
Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei, părțile au discutat aspecte ale cooperării moldo-ucrainene, în particular, căile și mecanismele posibile de reglementare a barierelor în comerț pentru exportatorii ucraineni în legătură cu hotărîrea Guvernului R. Moldova privind introducerea măsurilor comerciale pentru protecția pieței interne, prin care se introduc cote și taxe la importul de produse lactate, produse din carne și ciment din Ucraina. Cotele sînt valabile pînă la 31 decembrie 2016.
Interlocutorii au discutat și problemele legate de perceperea de către Moldova a taxei de mediu la importul mărfurilor în sticle PET și tetra-pack, reglementarea drepturilor de proprietate a Moldovei asupra obiectelor situate pe teritoriul Ucrainei și a drepturilor de proprietate a Ucrainei asupra unei părți a nodului hidraulic de tampon al Complexului hidroenergetic de la Dnestrovsc. Părțile au abordat și alte aspecte bilaterale în domeniul protecției mediului.
Stepan Kubiv a menționat că partea ucraineană este extrem de îngrijorată de măsurile comerciale întreprinse de Chișinău, care de facto stopează exportul ucrainean în Moldova a unor mărfuri. „Am primit multe plîngeri de la exportatorii ucraineni privind restricțiile impuse de Moldova. Pentru noi este foarte importantă dezvoltarea relațiilor noastre comerciale să aibă o tendință pozitivă, iar dialogul să fie unul constructiv”, a spus oficialul ucrainean.
La rîndul său, Octavian Calmîc a dat asigurări că Moldova este dispusă ca problema să fie reglementată cît mai rapid. Ministrul Economiei al Moldovei a precizat că hotărîrea Guvernului cu privire la introducerea măsurilor de protejare a pieței interne este temporară și Chișinăul nu intenționează să prelungească această măsură.
Părțile au convenit să activizeze la maximum dialogul și în timpul apropiat vor avea loc consultări la nivel de experți asupra celor mai stringente probleme ale cooperării moldo-ucrainene.
Astfel, părțile au convenit să continue dialogul la nivel de copreședinți ai Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, precum și în cadrul celei de-a 7-a reuniuni ministeriale informale a Parteneriatului Estic, care urmează să aibă loc pe 12 iulie 2016 la Kiev.