04.11.2016 12:46
Cînd va fi dat în exploatare gazoductul Ungheni – Chișinău
Gazoductul Ungheni – Chișinău, care îi va permite Republicii Moldova să diversifice sursele de livrare a gazelor naturale și să majoreze importul acestora din România, urmează să fie construit și dat în exploatare nu mai tîrziu de începutul anului 2019.
Studiul de fezabilitate al acestui proiect va fi realizat de compania română „Transgaz”. Informația a fost comunicată de vicepremierul, ministrul Economiei al R. Moldova, Octavian Calmîc, în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său român Grigore Borc, care a fost susținută după ședința Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare economică. Oficialii sînt copreședinți ai acestei comisii.
Costin Grigore Borc și-a exprimat speranța că „Transgaz”, care are o vastă experiență în domeniul construcției gazoductelor în România și realizării unor proiecte importante regionale, se va ocupa și de construcția gazoductului Ungheni – Chișinău, devenind și operatorul conductei.
Octavian Calmîc a mulțumit părții române pentru grantul de 550 de mii de euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău, menționînd că în timpul apropiat experții din cele două țări vor elabora planul de acțiuni pentru implementarea acestui proiect. Ministrul Economiei a subliniat că pentru proiectarea gazoductului va fi nevoie de 6 luni. Astfel, vara viitoare va putea fi anunțat concursul pentru construcția gazoductului. Potrivit lui Octavian Calmîc, gazoductul Ungheni – Chișinău urmează să fie construit și dat în exploatare nu mai tîrziu de începutul anului 2019.
Octavian Calmîc a subliniat că datorită gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău Moldova își va putea diversifica sursele de livrare a gazelor naturale și importa din România circa 1,5-2 miliarde de metri cubi de combustibil.
La rîndul său, Costin Grigore Borc a menționat că „Transgaz”, cu susținerea autorităților române, va realiza în termenii stabiliți proiectul de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău, care urmează să fie cofinanțat de BERD, Banca Europeană de Investiții și UE.
Oficialul de la București a subliniat că acum România extrage mai mult gaze naturale decît are nevoie pentru consumul intern, de aceea este dispusă să exporte surplusurile în Moldova, Ucraina și alte state.
Costin Grigore Borc a menționat că cooperarea moldo-română în domeniul energetic prin implementarea proiectelor de interconectare a rețelelor de transportare a gazelor naturale și energiei electrice este o prioritate pentru Chișinău și București, subliniind importanța consolidării securitărții energetice în regiune.