23.11.2016 09:16
În Moldova ”s-au ieftinit” creditele
Creditele în Republica Moldova au devenit "mai ieftine". În particular, s-au redus ratele dobînzilor la creditele atît în lei, cît și în valută străină, fapt la care a contribuit scăderea de către Banca Națională a Moldovei (BNM) a ratei de refinanțare pe fondul de bază al reducerii inflației, relatează NOI.md.
Potrivit BNM, rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în moneda naţională în luna octombrie 2016 a constituit 13,05 la sută, diminuîndu-se cu 2,70 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent. În acelaşi timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobînzii la creditele acordate în moneda națională a scăzut cu 0,54 puncte procentuale.
Creditele acordate pe termene de la 2 pînă la 5 ani au fost cele mai atractive. În luna octombrie 2016, ponderea lor a constituit 41,08 din volumul total al creditelor în moneda naţională, care au fost acordate cu o rată medie de 12,75 la sută (în scădere cu 0,45 puncte procentuale faţă de luna anterioară).
Ponderea majoră a creditelor noi acordate în moneda naţională, 63,50 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională, le-a revenit creditelor acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 12,69 la sută. În același timp, persoanelor fizice, inclusiv persoanele fizice care practică activitate, le-au fost acordate credite în moneda națională cu o rată medie de 13,68 la sută.
Rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 5,71 la sută, fiind cu 1,34 puncte procentuale inferioară celei din luna octombrie 2015. Comparativ cu luna anterioară, rata medie a scăzut cu 0,07 puncte procentuale.
În luna de raportare, creditele noi în valută au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 5,69 la sută, constituind 98,48 la sută din totalul creditelor în valută. Cele mai solicitate credite în valută au fost creditele pe termene de la 1 pînă la 2 ani (44,10 la sută din totalul creditelor în valută), fiind acordate cu o rată medie a dobînzii de 5,50 la sută.