10.07.2015 14:47
La baza problemelor economice cu care se confruntă țara la acest moment a stat criza din sectorul bancar
Criza din sectorul bancar a stat la baza problemelor economice cu care se confruntă țara la acest moment. Fraudele de circa 12% din PIB, comise pe parcursul ultimilor doi ani de către cele trei bănci puteau fi evitate de către BNM și alte instituții, însă reacția lor tardivă poate fi explicată fie de reaintenție, fie de incompetență. Concluziile au fost făcute în Raportul de stare a țării 2015, elaborat de Centrul analitic ”Expert-Grup”.
Economiștii au identificat că problema numărul unu din aceast an e criza sectorului bancar. Situație care a fost admisă de mai multe instituții, în mod special, de BNM. Nu în ultimul rând, problemele din sistemul financiar-bancar țin de elitele politice, care nu au manifestat un interes real pentru rezolvarea lor. În consecință, securitatea economică a statului a fost supusă unui risc enorm.
Fostul ministru al Finațelor, Veaceslav Negruță este de părere că toate deficiențile și deformările macroeconomice, care se atestă începând cu a doua jumătate din 2014, sunt pe seama sectorului bancar. El a acuzat instituțiile de reglementare că au avut un comportament neadecvat în unele situații. Negruță a accentuat că și legislația imperfectă a lăsat loc pentru dezastrul înregistrat ulterior în acest sector, amintind că legile financiar-bancare a fost modificată considerabil, iar adoptarea lor nu a fost făcută de Parlament, ci prin asumare de Guvern sau prin vot la pachet.
Economiștii de la ”Expert-Grup”, au recomandat instituțiilor abilitate să consolideze independența și responsabilitățile Băncii Naționale ca, pe viitor, astfel de crize să nu se mai întâmple. În mod special, ei au atras atenția că trebuie eliminată avizarea Ministerului Justiției a hotărârilor BNM, acțiune care a permis să fie executate mai multe tranzacții dubioase cu acțiunile băncilor. De asemenea, experții recomandă să fie eliminate toate ”portițile” prin care companiile off-shore interacționează cu băncile comerciale. Adică, să nu fie admise achiziționarea cațiunilor bancare în baza împrumuturilor din zonele de paradis fiscal, nici să nu fie posibilă cesionarae portofoliilor de credite sau creditarea companiilor off-shore.